Proslavljeno Vincekovo i blagoslovljeni vinogradi u Brezovcu

Objavljeno: 28.01.2014. 16:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska biskupija

Misno slavlje i blagoslov vinograda kod kapele sv. Vinka đakona i mučenika u Brezovcu, u župi Presvetoga Trojstva u Klenovniku, predvodio je na blagdan obraćenja sv. Pavla u subotu 25. siječnja mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, u koncelebraciji s klenovničkim župnikom vlč. Josipom Jagarčecom.

Od 2009. godine, kada je započela gradnja kapelice sv. Vinka i obnova stoljetnoga raspela uz jednu od cesta koja vodi prema kapeli sv. Volfganga, svake se godine klenovnički vinogradari sa svojim gostima okupljaju u Brezovcu na molitvu za blagoslov vinograda, voćnjaka i njiva te zajedničko druženje.

- Ljepota sunčanog zimskog dana i bjelina prvog ovogodišnjeg snijega pozivaju nas da budemo zahvalni za dar prirode koju nam je Bog darovao te da je u odgovornosti koristimo i od nje i za nju živimo - rekao je mons. Pintarić na početku misnoga slavlja, pozdravljajući sve okupljene, od kojih je, po snijegom zametenim stazama uz polja, vinograde i šume, većina došla pješice do najmlađe kapele u bregima klenovničke župe.

Povezujući u propovijedi istinske plodove kršćanskoga obraćenja i života, kako su vidljivi u životima sv. Vinka i sv. Pavla, mons. Pintarić slikovito je podsjetio kako svaki čovjek treba voditi brigu o vrijednostima i dobrim plodovima u prirodi svoga života, kao što to vinogradar vodi brigu o trsu i vinogradu. Mnogo brige tijekom godine vinogradar ulaže u svoj vinograd, od proljeća kada obrezuje vinograd pa do jeseni kada bere grožđe. Vinogradar zna da mora obrezati trs, jer ako ga zapusti trs podivlja.

- Tako je i s našim vjerničkim životom, ako svoj život ne izgrađujemo na evanđeoskim zahtjevima i Božjim zapovijedima, zapuštamo onaj Božji dar vjere koji nosimo u sebi i propuštamo pridonositi prepoznavanju Božje ljubavi, dobrote i istine u društvu u kojemu živimo - kazao je mons. Pintarić pozvavši nazočne da svoj život povjeravaju Isus Kristu koji je na svijet došao da ljudima donese Božju milost i mogućnost dioništva u njegovu životu.

Osvrnuvši se nadalje na misli sv. Augustina, koji je, potaknut mučeničkim i svetačkim životom sv. đakona Vinka svake godine 22. siječnja propovijedao o tom popularnom španjolskom svecu iz 3. stoljeća, mons. Pintarić je kazao da je đakon Vinko bio hrabri služitelj siromašne braće, odvažni propovjednik Kristova evanđelja te snažni svjedok u trpljenju te s tim kvalitetama ima što poručiti i današnjim vjernicima. Sv. Vinko je mogao tako činiti jer je imao vjeru i pouzdanje da je on po svome životu i djelovanju prava loza na trsu Isusa Krista, rekao je mons. Pintarić, zaključivši riječima sv. Augustina: "Neka se nitko u srcu pretjerano ne uzda kad govori; neka se nitko ne ufa u svoje snage kad trpi kušnje, jer od Boga imamo mudrost da razborito govorimo dobre stvari, od njega i strpljivost da hrabro podnesemo zlo".

Prije blagoslova vinograda i završnoga blagoslova, nazočnima se obratio Josip Oštarijaš te je zahvalio svima koji od 2009. godine sudjeluju u izgradnji kapelice i zajedničkim druženjima prigodom proslave sv. Vinka, te je sve pozvao na blagovanje darova koje su pribavili zaslugom dobročinitelja i sponzora.

Nakon što su pod ravnanjem ravnanjem Vladimira Gečeka pjevači predvodili liturgijsko pjevanje, nastavili su uz pratnju domaćih „mužikaša“ pjevanje brojnih pjesama posvećenih Božjim darovima – vinu, prijateljstvu i pajdaštvu.

 

Komentari