Prozorska krila više neće padati na glave lepoglavskih đaka

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 29.04.2011. 11:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Zgrada lepoglavske Osnovne škole Ante Starčevića, otvorena 1968., ljetos će, pune 43 godine kasnije, biti podvrgnuta temeljitoj sanaciji i rekonstrukciji. Nakon snažnog pritiska javnosti i prosvjeda gradskih vlasti i negodovanja vodstva škole, koji su i putem medija upozorili da su radovi trebali početi još 2008. te da zbog nejasnog odugovlačenja prijeti opasnost da građevinska dozvola ponovno istekne, Ministarstvo regionalnog razvoja konačno je raspisalo natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.

- Natječaj je proveden, a zbog zakonskih obveza oko poštivanja žalbenoga roka još uvijek čekamo službenu obavijest ministarstva o izvođaču radova. U svakom slučaju, riječ je o opsežnom zahvatu koji obuhvaća postavljanje novog krova, stolarije i uređenje nove fasade. Zbog sigurnosti učenika inzistirat ćemo da radovi počnu nakon završetka školske godine, a u obnovljenu školu ponovno će sjesti u rujnu – izjavio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Dobra je to vijest koja je razveselila i cijeli lepoglavski školski kolektiv. S razlogom, jer prošla zima u školi s dotrajalom stolarijom, koja je u takvom stanju da je opasno zaprijetila sigurnosti učenika i učitelja, nije im bila laka. Svjedoči o tomu i podatak da je vjetar u jednoj učionici iz zida iščupao cijelo prozorsko krilo. Da ga u padu nije zaustavila cijev centralnog grijanja, srušilo bi se učiteljici i djeci u prvoj klupi ravno na glavu!

Nakon toga, ravnatelju Ratku Tomiću nije preostalo drugo nego da zamoli domara Zvonka Basarića da sve prozore u školi vijcima učvrsti za zid. S povišenih su prozora skinute i kvake, kako se ne bi dogodilo da se, kod otvaranja, sruše na djecu. Kvake su ostavljene tek na donjim krilima, tek toliko da se manji prozori mogu otvoriti i učionice provjetriti.

- Osim stolarije, u katastrofalnom je stanju i krov. Pokriven je salonitnim pločama, koje sadrže kancerogeni azbest. Na ravnim dijelovima krova ploče neprestano pucaju, pa da učenicima ne bi curilo po glavi, svake godine u krpanje krova ulažemo desetke tisuća kuna – požalio se ravnatelj prof. Ratko Tomić.

Inače, radovi na postavljanju novog krova, stolarije i pročelja trebali su početi još prije tri godine, kada je Grad Lepoglava s Ministarstvom regionalnog razvitka potpisao ugovor o financiranju iz EIB-a II, „težak“ 2,1 milijuna kuna. Škola je pripremila sve dokumente, Grad i Županija osigurali su svoj dio od 440.000 kuna, a ministarstvo je nakon toga – zašutjelo. Sad se svi nadaju da je napokon došao kraj nevoljama lepoglavskih đaka i njihovih učitelja.

Na adresu Grada stigla je i obavijest Fonda za energetsku učinkovitost o dodjeli 237.600 kuna za korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o novcu kojim će fond sufinancirati gradnju solarnog krova, odnosno, sunčane elektrane na krovu lepoglavske škole i tzv. dizalice topline u privatnim objektima. Takve projekte fond sufinancira s 36 posto, dok ostatak mora osigurati lokalna samouprava.


Agencija VLM


Komentari