Miljenko Ptiček ostaje u pritvoru još najmanje 72 sata

Objavljeno: 25.12.2010. 16:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Andrej Svoger / CROPIX

Ptiček je osumnjičen za izdavanje fiktivnih računa, te da je Gradu naplaćivao usluge uređenja okućnice za više osoba, te svojih vikendica i obiteljske kuće

Miljenko Ptiček (48) bit će zadržan u istražnom centru Županijskog suda u Varaždinu još najmanje 72 sata. Županijsko državno odvjetništvo predložilo je u istražnom zahtjevu da se Ptičeku odredi pritvor zbog osnovane sumnje da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za kazneni postupak i da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, te zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kaznena djela. Predloženo je također i određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom na način da se Ptičeku i njegovoj obitelji ograniči raspolaganje nekretninama.

Ptičeku je istražni sudac u četvrtak navečer odredio zadržavanje od 48 sati zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, a taj je rok istekao na Božić oko podneva. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu na Badnjak je poslalo Županijskom sudu istražni zahtjev za produljenje pritvora, no taj je zahtjev stigao pred kraj radnog vremena. Zato je odlučeno da se Ptičeku zadržavanje produži za 72 sata i u tom vremenu istražni sudac mora odlučiti je li zahtjev ŽDO opravdan i hoće li Ptiček ostati u pritvoru.

Uzimao 90 posto od fiktivnih računa

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je izvjestilo da postoji osnovana sumnja da je Ptiček u vremenu od lipnja 2005. do lipnja 2008. naveo direktora jednog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa "Parkovima" za poslove koji uopće nisu obavljeni, a nakon plaćanja tih računa Ptiček je za sebe uzeo 90% iznosa svakog računa te si na taj način priskrbio oko 250 tisuća kuna.

Osnovano se sumnja i da je Ptiček od direktora istog trgovačkog društva zatražio da mu isplaćuje novac u visini od 10 posto od iznosa svakog pojedinog plaćenog računa tom društvu za obavljene usluge, što je ovaj i činio te mu predao "na ruke" ukupno oko 75 tisuća kuna.

Uređivale se vikendice i kuće u privatnom vlasništu

Sumnja se i da je Ptiček sebi i drugima pribavio protupravnu korist na način da je račune više fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu "Parkova" ispostavljao na naplatu gradu Varaždinu prikazujući tu robu kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada Varaždina te da je za usluge uređivanja i održavanja okućnica i zelenih površina u vlasništvu više fizičkih osoba te uređenja i održavanja vikendice s vinogradom, vikendice na moru i obiteljske kuće u svom vlasništvu koristio rad zaposlenika te robu i mehanizaciju "Parkova", a da to nije plaćeno tvrtki kojoj je bio na čelu.


FOTO: Andrej Svoger / CROPIX

Vezane vijesti:
Miljenko Ptiček će Božić provesti u zatvoru
Miljenko Ptiček priveden
Čelni ljudi Grada, Županije i Parkova o Ptičekovom uhićenju
FOTO: Uhićenje Miljenka Ptičeka

Komentari