Čačićeva bivša tvrtka dužna 44 milijuna kuna za neizgrađenu školu

Objavljeno: 19.12.2011. 21:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

Radimir Čačić i Coning ponovno su pod povećanim interesom medija, nakon sudskoj epiloga afere s početka devedesetih. Trgovački sud u Varaždinu je još 10. listopada donio presudu po kojoj tvrtka Ingprojekt, nastala iz Coning Holdinga, mora platiti 44 milijuna kuna,  za neizgrađenu školu u Zadru, navodi RTL Televizija.

Tehnička škola u Zadru plaćena je dva puta i to javnim novcem. Prvi put plaćena je početkom 1990-ih, a zatim je gradnju odgodio rat. No, tvrtka Coning Holding, koja je novac dobila, radove nije izvršila do kraja.

Zadrani krive Radimira Čačića jer je upravo on tada bio na čelu Coning Holdinga. Ovih dana varaždinski trgovački sud  odlučio je da je potraživanje 45 milijuna zadarske tehničke škole i države od Ingprojekta, koji se nalazi u stečaju, osnovano, tvrde na RTL Teleciziji.

Ingprojekt je tvrtka, nastala iz Coning Holdinga, čiji je Čačić bio osnivač, a i potpisao je sporni ugovor i unaprijed uzeo novac za školu koja je dovršena tek deset godina poslije - i to državnim novcem.

Međutim, takvim potraživanjem nije zadovoljan HDZ-ov župan jer nakon toliko godina sve se promijenilo. Coning Holding više ne postoji. Umjesto njega je tu Ingprojektu, no on se nalazi je u stečaju. Ako odluka i postane pravomoćna, pitanje hoće li se išta moći naplatiti.

- Ova presuda nije neuobičajena u stečajnim postupcima, ona je zanimljiva samo zato što su veliki i silni milijuni u pitanju i ona je interesantna jer je vezana za gospodina Čaića, odnosno vežu tvrtku za njega - pojasnio je za RTL televiziju stečajni upravitelj Ingprojekta Želimir Uršulin.

Čačićeva agentica za odnose s javnošću odbija ikakvu povezanost i svog šefa i današnjeg Coninga s presudom, dok Varaždinac Krešimir Kovač, koji je napisao knjigu o novom potpredsjedniku vlade, objašnjava prošlost i povezanost.

- Coning iz 80-ih godina, kojeg znamo i kojeg se sjećamo, je zapravo propao i razdijeljen je na nekoliko dijelova, veći i manjih, onaj najveći je dio Coning Holding koji je odavno u stečaju s opterećenjem dugova od 320 milijuna kuna - rekao je Krešimir Kovač, autor knjige 'Uspon i pad Radimira Čačića', u kojoj se opisuju poslovi Coninga s početka devedesetih, kao i privatizacija ove tvrtke.

Radimir Čačić, koji je od izbora već dvaput imao ispade, ne želi ni riječi reći o ovoj temi.

Iako javnost želi čuti što kaže jer je bio na čelu tvrtke koja je, prema nepravomoćnoj presudi, oštetila Zadar, ali i državu u čijoj je vladi potpredsjednik.

Izvor: RTL Televizija

Komentari