Ravnatelji Papinskih misijskih djela u Varaždinu i Lepoglavi

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.03.2015. 11:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: J. Novak

U sklopu održavanja ovogodišnjeg susreta europskih ravnatelja Papinskih misijskih djela, koji će biti u Hrvatskoj od 1. do 5. ožujka, u srijedu 4. ožujka sudionici susreta posjetit će Varaždinsku biskupiju...

Tijekom prijepodneva europski ravnatelji sa svojim domaćinom ravnateljem Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, preč. Antunom Štefanom, posjetit će Lepoglavu, susresti se s varaždinskim biskupom mons. Josip Mrzljakom, razgledati biskupski grad Varaždin, te dan zaključiti u gradu Prelogu, rodnoj župi preč. Štefana, gdje će u župnoj crkvi sv. Jakoba sudjelovati na misnom slavlju koje će u 18 sati predvoditi biskup Mrzljak.
Domaćini su ovogodišnjeg susreta europskih ravnatelja Papinskih misijskih djela Katolička Crkva u Hrvatskoj, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i grad Zagreb.
Susret će se održati od 1. do 5. ožujka u Duhovno-edukativnom centru Marijin Dvor u Lužnici.

Tijekom četverodnevnog boravka europski nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela, će u povodu 50. obljetnice od donošenja Dekreta o misijskoj djelatnosti Crkve "Ad Gentes" Drugoga vatikanskog sabora, raspravljati o mnogim gorućim temama misijskog djelovanja Crkve u Europi i u svijetu, posebno analizirajući situaciju na temelju apostolskih pobudnica "Evangelii nuntiandi" pape Pavla VI. i "Evangelii gaudium" pape Franje.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj europski ravnatelji imat će prigodu doživjeti bogatstvo življene vjere u župama Zagrebačke nadbiskupije i osjetiti ljubav koju hrvatski vjernici osjećaju prema misijama i misionarima.
Susret će ujedno biti iznimna prigoda da sudionici upoznaju život hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca. Na otvorenju susreta u ponedjeljak 2. ožujka prigodan govor održat će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Uz glavne teme susreta, predavanje "'Ad gentes' – 50 godina kasnije" održat će vojni biskup u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, a mons. dr. Milan Šimunović govorit će o temi "Od 'Evangelii nuntiandi' do 'Evangelii gaudium' – nova evangelizacija". Sudionike susreta primit će i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Europski ravnatelji PMI posjetit će i nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke gdje će euharistijsko slavlje predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, kao i Lepoglavu, susresti se s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, a pohodit će i župu blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici i župu sv. Jakoba u Prelogu.

Komentari