Razvijaju se novi proizvodi obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 10.08.2011. 15:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

S prvim danom rujna u Varaždinu bi s radom trebao početi Centar obnovljivih izvora energije. Cilj tog razvojno-istraživačkog centra je stvoriti nove proizvode i educirati ljude o koristima upotrebe obnovljivih izvora energije.

Direktor Centra obnovljivih izvora energije Kristijan Horvat objasnio je da je svrha centra povezati znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske, ali i cijele Europe, sa industrijom.

- Centar bi trebao pružiti znanstvenu i istraživačku podršku industriji da se ona uključi ili u razvoj novih proizvoda i na taj način otvori nova radna mjesta ili da korištenjem tih proizvoda smanji svoje troškove – objasnio je Horvat.

Istraživanje koje je provedeno u Hrvatskoj dokazalo je naime da je interes tvrtki za korištenje ali i razvoj takvih proizvoda jako velik, ali da tvrtke smatraju da ne postoji kvalificiran kadar. Upravo to velika je prilika za varaždinski centar koji bi trebao okupiti znanstvenike i stručnjake iz svih dijelova Hrvatske ali i inozemstva.

Osnivač i vlasnik Centra obnovljivih izvora energije je Grad Varaždin koji će rad Centra podupirati sa 485 tisuća kuna godišnje, no zamjenik gradonačelnika Slobodan Mikac naglasio je da bi se taj novac kroz rad Centra trebao vratiti u gradsku blagajnu.

- Ova investicija za Grad može biti samo isplativa jer kad se jednog dana primijene produkti rada Centra, Grad će uštedjeti daleko više nego što je uložio – naglasio je Mikac.

Komentari