Repetitor HT-a u Visokom izazvao pobunu mještana

Objavljeno: 17.05.2011. 12:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: ilustracija

Visočani su, s općinom, odvojili za prometnicu, koja je popucala zbog teških kamiona, oko 640 tisuća kuna.

Repetitor koji Hrvatski Telekom gradi u Visokom izazvao je pravu pobunu mještana. Ne zbog mogućeg štetnog zračenja, iako je udaljen samo nekoliko metara od njihovih kuća, već zbog oštećenja ceste za koju su prije tri godine, u suradnji s općinom, odvojili 640.000 kuna.

Cesta, dugačka kilometar i pol, popucala je, a ispucali su i rubnjaci, zbog teških kamiona koji su njome prolazili da bi HT-ova “osnovna postaja mreže pokretnih komunikacija” osvanula iznad naselja.

Bili smo suglasni s gradnjom repetitora jer i nama treba signal, a i ne želimo da ispadne da smo protiv investicija. Nismo ništa uvjetovali, no postoji odluka Općinskoga vijeća o nerazvrstanim cestama u kojoj se ističe da je maksimalno opterećenje na nerazvrstanim cestama 7,5 tona te da za izvanredan prijevoz općina treba izdati dozvolu. Svako prekoračenje opterećenja cesta treba se platiti po toni prekoračenja. To Hrvatski Telekom nije platio, a i dužni su nam sanirati cestu. Oštećenja možda sada izgledaju bezazleno, no kada počne zima i kada padne snijeg, cesta će skroz popucati i bit će velikih problema. Tada će se pokazati pravo stanje – kaže načelnik općine Visoko Dragutin Mateković.

Općinski čelnici pokušali su kontaktirati s nadležnima u telekomunikacijskoj tvrtki, no nitko nije reagirao.

Bili smo fer prema njima kad su trebali isposlovati dozvole, da ne bi ispalo da ovdje vlada antipoduzetnička klima. Sad nam ovako vraćaju – uništili su nam cestu, a ne žele ništa sanirati ni platiti. Ne želimo ništa što nije po zakonu – kaže općinski načelnik Mateković.

Cesta se svakodnevno koristi, a uz nju živi dvadesetak obitelji. Život zbog buke kamiona nije im bio lak.

– Svakodnevno su dolazili više od mjesec dana. Ovuda je prošla i dizalica od 60 tona. Tada nam se sva kuhinja tresla! Dva tjedna neprestano su prolazili i kamioni sa šljunkom, jer su si radili i pristupnu cestu repetitoru. Sve smo trpjeli, a oni sada ne žele ni čuti za naše probleme, a kamoli sanirati cestu. Ako to ne naprave, dogovorit ćemo se i zatvoriti cestu. Sve ćemo blokirati, tako da neće moći na gradilište! – ogorčeni su mještani Visokog.

Pri kraju je gradnja repetitora, a mještani neće, kažu, odustati od svojih zahtjeva, u čemu ih podupiru općinski čelnici.

Ako nam ne saniraju cestu i na plate što su dužni prema odluci o nerazvrstanim cestama, tražit ćemo da im se ne izda uporabna dozvola, dok se to ne riješi. Obavijestit ćemo i sve nadležne inspekcije, građevinsku, prometnu i rudarsku i druge – kazao je visočki načelnik Dragutin Mateković.

HT: Iznenađuju nas navodi čelnika općine

U Hrvatskom Telekomu ne vide ništa sporno u gradnji repetitora.

“Hrvatski Telekom u stalnom je kontaktu s općinom i iznenađuju nas ovakvi navodi načelnika općine. Djelatnici HT-a obišli su, s načelnikom, cestu te je utvrđeno kako na njoj ne postoje nikakva oštećenja. Za navedenu investiciju Hrvatski Telekom ima sve propisane dozvole”, priopćeno je iz Hrvatskog Telekoma.

Komentari