Rođendan je Topličanca koji je genijalno prevodio Alana Forda

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 04.05.2012. 08:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Nenad Brixy - novinar, romanopisac, komediograf i humorist, pokretač i urednik nekih vrlo popularnih revija - posebice za mlade, rođen je na današnji dan 4. svibnja 1924. godine u Varaždinskim Toplicama, a umro je 17. kolovoza 1984. godine u Zagrebu.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinskim Toplicama i Varaždinu. Ekonomskifakultet upisao je u Zagrebu. Radio je u uredništvu „Varaždinskih vijesti“ zatim u riječkom „Novom listu“, pa uzagrebačkom „Narodnom listu“ i „Globusu“.

Potom je bio glavni  odgovorni urednik „Plavog vjesnika“ i odjela zabavne štampe u Novinsko- izdavačkom i štamparskom poduzeću „Vjesnik“.

Objavljivao je novele , crtice, humoreske i putopise po novinama i časopisima. Dobitnik je nagrade Društva novinara Hrvatske. Godine 1960. objavio je svoj prvi roman pod pseudonimom Timothy Tatcher, Mrtvacima ulaz zabranjen. Nakon odlaska u mirovinu izašla je serija Brixijevih humorističkih krimića pod pseudonimom Timothy Tatcher i svi su izašli u visokim nakladama.

Nenad Brixy je svojim mnogobrojnim djelima obogatio našu kulturu, a ljubiteljima stripa najpoznatiji je po genijalnom prijevodu Alana Forda.

Velika je stvar da je taj njegov doprinos prepoznat i da je njegovo ime opće poznato među ljubiteljima tog stripa kojih je zaista veliki broj.

Komentari