Rotarijanci kupili pumpu za ambulatornu primjenu kemoterapije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 24.05.2012. 10:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Na Odsjeku za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju varaždinske Opće bolnice, u srijedu, 23. svibnja, članovi Rotary Cluba Varaždin predali su vrijedan medicinski uređaj koji će omogućiti lakše liječenje bolesnika oboljelih od karcinoma.

Kako je prigodom primopredaje pumpe za ambulatornu primjenu kemoterapije istaknuo specijalist – onkolog dr. Željko Vojnović, ovaj uređaj primjenjuje se u liječenju bolesnika s malignim bolestima, poglavito kod metastatskih bolesti, a takav način aplikacije primjenjuje se na ovom odsjeku već punih pet godina.

- Terapija se mora ponavljati svaka dva tjedna i iziskuje kontinuiranu primjenu terapije kroz više dana. Protokoli traju 48 sati i vezani su uz čestu hospitalizaciju, budući pacijenti lijekove primaju kroz kontinuiranu infuziju. No, aplikacija lijekova uz pomoć ove pumpe omogućava pacijentima da ne budu vezani uz krevet i bolnicu, oni se vraćaju u obitelji i svoju radnu sredinu, potpuno su pokretni, pa im se na taj način bitno povećava kvaliteta života, a ujedno se štede i skupi bolnički resursi. Rezultati su odlični, pacijenti su vrlo zadovoljni, a metoda je predstavljena i na Hrvatskom onkološkom kongresu, gdje je pobudila veliko zanimanje – istaknuo je dr. Vojnović, dodavši kako je varaždinski centar jedini u Hrvatskoj u kojem se koristi takav način terapije bolesnika s malignim oboljenjima.

Ovaj medicinski uređaj, vrijedan 16.500 kuna, donirali su Rotary Club Varaždin i tvrtka Farmex, nastavivši tako pomagati varaždinskoj Općoj bolnici.

- Rotary Club Varaždin već dvadeset godina kontinuirano pomaže i našoj bolnici, pa smo se tako i ovoga puta odazvali i uz podršku tvrtke Farmex donirali uređaj koji će olakšati terapiju teško bolesnim pacijentima na ovom odjelu – rekao je predsjednik Rotary Club Varaždin mr. ph. Stjepan Talan.             

Komentari