Sa županom na kavi o ukidanju naknada za prilaz cestama, JPP-u i varaždinskoj bolnici

Objavljeno: 09.05.2014. 12:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Valerija Mihalić

Inicijativa o promjeni ili potpunom ukidanju Pravilnika o naknadama za prilaz županijskim cestama, javno-privatno partnerstvu u projektu škola i izgradnja nove bolnice teme su o kojima su novinari razgovarali s županom Predragom Štromarom i njegovim zamjenicima Alenom Kišićem i Alanom Košićem na današnjem neformalnom druženju u Županijskoj palači.

O svim temama raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, a jednoj je jučer odlučivala i Vlada Republike Hrvatske. Radi se o Inicijativi prema Ministarstvu prometa da se ili promijeni ili u potpunosti ukine Pravilnik o naknadama za prilaz županijskim cestama. Zatim izgradnja i nadogradnja škola po modelu javno-privatnog partnerstva, za što će se u ponedjeljak potpisati ugovor te u konačnici odluka Vlade o izgradnji Opće bolnice Varaždin po modelu javno-privatnog partnerstva.

Ministarstvo bi u svakom slučaju trebalo donijeti novi pravilnik i regulirati normalne odnose za visinu naknade za priključak na ceste. Tu se prvenstveno radi o tome da kad su u velikim gradovima lokalne ceste postale nerazvrstane, od tog trenutka se ne naplaćuje naknada velikim trgovačkim centrima i velikim tvrtkama. Dok se istovremeno u manjim općinama i gradovima ta naknada redovito naplaćuje. Drugo, manjim obrtnicima i poduzetnicima bi se svakako naknada trebala smanjiti  barem za osamdeset posto da bi oni mogli normalno funkcionirati – istaknuo je Alan Košić dodajući kako bi donošenjem novog pravilnika ili ukidanjem postojećeg, svi trebali biti u ravnopravnom položaju.

Zamjenik župana Alen Kišić dotaknuo se projekta izgradnje i obnove škola u Sv. Iliji, Oštricama, Ivancu i Martijancu po modelu javno-privatnog partnerstva, ali je istaknuo kako Županija konstantno sudjeluje i u prijavama projekata na europske fondove.

Došli smo do zadnje faze na ovoj političkoj razini. U ponedjeljak dolazi ministar Željko Jovanović pa će se potpisati i konačni ugovori, a onda se kreće u realizaciju projekta kroz sve one segmente koje moramo proći, od javne nabave, do odabira privatnog partnera i slično. Što se tiče svih onih inicijativa za europske fondove u ovom projektu, moramo pojasniti da Županija itekako sudjeluje u prijavi projekata na europske fondove. Mi kombiniramo te modele, dakle model JPP-a i europske fondove. Što se tiče korištenja europskih fondova i tu smo kao županija broj jedan. Zaliha infrastrukturnih projekata za europski fond za europski razvoj, u periodu od 2014. do 2020., odnosno indikativna lista MZOS-a ulaznica su za aplikaciju na europski fond za regionalni razvoj iz kojeg ćemo mi dalje financirati škole. U tom fondu su trenutno 62 projekta. Ono što je za nas bitno su srednje i osnovne škole. Na indikativnoj listi su ukupno 32 projekta, od čega je Varaždinska županija prijavila devet projekata koji su spremni za europske fondove – naglasio je Kišić.

Što se tiče nove odluke Vlade o izgradnji, odnosno nadogradnji Opće bolnice Varaždin, kroz desetak dana potpisat će se ugovori o realizaciji projekta vrijednog oko tristo milijuna kuna.

Konačno smo došli u fazu kada možemo reći da počinjemo s realizacijom ovog velebnog projekta. Ugovore će Županija potpisati s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, ravnateljem bolnice Mladenom Smoljancom i s Centrom za energetiku i investicije. Tim ugovorom dat će se nalog CEI-u da odradi sve potrebne radnje i pronađe privatnog partnera za izgradnju bolnice. Očekujemo da će se kroz tri mjeseca pripremiti sva potrebna dokumentacija za početak natjecanja privatnih partnera – istaknuo je župan Štromar.

Natječaj će se najvjerojatnije odvijati u dva kruga, prvi će biti iskaz interesa, a drugi će obuhvaćati obvezujuće ponude, nakon čega će se izabrati privatni partner i s njime potpisati ugovor. Najam će biti ugovoren na 25 godina, a u Županiji se nadaju da će izgradnja započeti najkasnije do proljeća iduće godine. Vlada RH donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku da će Ministarstvo zdravlja u potpunosti financirati najam bolnice.

>> Vlada preuzela financiranje najma za projekt JPP-a varaždinske bolnice

Komentari