Varaždinskoj županiji tri, Međimurskoj pet zastupnika

Piše: T.Š/eVz

Objavljeno: 05.12.2011. 07:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Za razliku od 2007., kad je Varaždinska županija imala pet zastupnika u Saboru, sada će imati tri.

Interese žitelja Varaždinske županije u novom će sazivu Sabora predstavljati tri zastupnika, sva tri iz Kukuriku koalicije.

Bit će to Mario Habek iz SDP-a, dosadašnji saborski zastupnik, te ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević, oboje iz HNS-a.

Mjesto u Saboru osvojio je i Radimir Čačić, ali zbog mjesta koje ga čeka u Vladi zamijenit će ga Dragutin Glavina iz Preloga.

Dva Ivančana i jedna Varaždinka

To je za dva mandata manje od prošlog saziva Sabora, u kojem su djelovali Ivan Čehok, Mario Habek, Zlatko Koračević, te Zlatko Horvat kao zamjenik Radimira Čačića i Anđelko Mihalić kao zamjenik Bože Biškupića.

Varaždin, koji je s okolnim naseljima (Trnovec, Kneginec, Sračinec i Vidovec) donio gotovo 25 od 120 tisuća glasova, odnosno više od petine koje je Kukuriku koalicija osvojila na prostoru III. izborne jedinice koja obuhvaća tri županije i ima 14 zastupnika, imat će tako tek jednog zastupnika - Nataliju Martinčević.

Preostala dvojica zastupnika - Habek i Batinić, dolaze pak iz Ivanca, koji vjerojatno tako postaje najmanji grad u Hrvatskoj s čak dva zastupnika.

>> Milanović novi premijer, Kukuriku koaliciji natpolovična većina

Zanimljivo je da su, izuzme li se Čačić kojem je unaprijed bilo namijenjeno mjesto u Vladi, i na listi Kukuriku koalicije i na listi HDZ-a odlučili svoje članove iz Varaždinske županije "gurnuti" tek od petog mjesta (Habek/Kezelj), pa naniže.

Tako je HDZ (3 zastupnika) odlučio svjesno zaobići Varaždinsku županiju s najvišim petim mjestom za Tomislava Kezelja, premda su i u boljim vremenima osvajali tek po četiri mandata, što je u konačnici dovelo i do velikog negodovanja uoči izbora u lokalnom ogranku do jučer vladajuće stranke.

HDZ-ovi mandati otišli su tako u Zagreb i Čakovec, gdje će III. izbornu jedincu predstavljati Tomislav Karamarko, Domagoj Ivan Milošević, te Sunčana Glavak.

Premda se u jednom trenutku činilo da bi Kukuriku koalicija mogla osvojiti i jedanaesti mandat, koji bi u tom slučaju pripao Marijanu Škvariću, gradonačelniku Lepoglave, to se ipak nije dogodilo, a Laburisti, iznenađenje parlamentarnih izbora, ni u jednom trenutku nisu bili blizu trećeg mandata koji bi u Sabor odveo Stanka Medvedeca iz Varaždinskih Toplica.

Laburiste će tako u novom sazivu Sabora predstavljati Međimurac Dragutin Lesar, predsjednik stranke.

Ernoić i Ilčić ni blizu rezultatu od prije mjesec dana

Nositelji lista bili su i Dragutin Kranjčec kod HSLS-a, koji je u III. izbornoj jedinici uspio skupiti tek nešto više od 3 posto glasova. Kranjčec je i u samim Varaždinskim Toplicama uspio osvojiti tek jedan glas više od Laburista, skupivši  10 posto u gradu u kojem je gradonačelnik, iza Kukuriku koalicije i HDZ-a.

Zanimljivo je da je u samom Varaždinu HSLS u koaliciji sa ZDS-om uspio osvojiti tek 922 glasa, usprkos činjenici da je Miljenko Ernoić na gradonačelničkim izborima kao kandidat HSLS-a dobio 2.464 glasova.

Ni Ladislav Ilčić, nositelj liste HRAST-a nije ni približno ponovio rezultat s gradonačelničkih izbora, gdje je osvojio 2.444 glasova. Njegova lista na parlamentarnim izborima samo mjesec dana kasnije osvojila je u Varaždinu tek 1.166 glasova.

Varaždinskoj županiji pripala su tako tri zastupnika, kao i Krapinsko-zagorskoj. Međimurska županija će imati pet  zastupnika, dok će preostala tri mandata iz III. izborne jedinice otići Zagrebu.

Tko su saborski zastupnici iz III. izborne jedinice?

Prema zasad još neslužbenim rezultatima, Kukuriku koalicija osvojila je 10 mandata, HDZ 3, a Laburistima je pripao jedan mandat u III. izbornoj jedinici. Ne bude li naknadnih promjena, saborski zastupnici iz III. izborne jedinice bit će:

Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU):
1.) Dragutin Glavina (zamjena Radimiru Čačiću)
2.) Siniša Hajdaš
3.) Nadica Jelaš
4.) Sonja Konig
5.) Mario Habek
6.) Milorad Batinić
7.) Željko Kolar
8.) Mario Moharić
9.) Natalija Martinčević
10.) Anđelko Topolovec

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ):
1.) Tomislav Karamarko
2.) Domagoj Ivan Milošević
3.) Sunčana Glavak

Hrvatski Laburisti - Stranka rada
1.) Dragutin Lesar

Komentari