SDP-ov načelnik na sudu zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti

Objavljeno: 07.02.2012. 13:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Na Općinskom sudu u Čakovcu počelo je suđenje SDP-ovom saborskom zastupniku i načelniku Općine Goričan Mariju Mohariću za povredu službene dužnosti te nesavjestan rad u službi. Konkretno, Moharić je osumnjičen da je oštetio Općinu Goričan za najmanje 200 tisuća kuna prodajom stana u vlasništvu općine te isplatom stimulacija zaposlenicima općine bez prethodne odluke Općinskog vijeća. Moharić je istaknuo da se „apsolutno ne osjeća krivim“.

Mario Moharić je nešto više od sat vremena pred sutkinjom Renatom Marciuš iznosio svoju obranu. Vezano uz stan, za koji ga Općinsko državno odvjetništvo tereti da ga je prodao ispod cijene, naglasio je da je knjigovodstvena vrijednost stana doista bila veća od cijene koju je stan postigao na tržištu ali da je stan godina bio prazan i trunuo i da je zato postignuta cijena bila manja.

- Spomenuti stan u centru Goričana sredinom 90-ih kupila je bivša općinska vlast koju je predvodio HDZ i to po previsokoj cijeni. Stan od dvije stambene jedinice, spojene u jednu, godinama je bio prazan i trunuo, sve dok Općinsko vijeće 2005. godine nije donijelo odluku da ga se proda na javnoj dražbi - rekao je Moharić.

Spomenuti stan je inače prodan za 146 tisuća kuna, iako je njegova knjigovodstvena vrijednost tada bila za 200 tisuća kuna viša. Općinski državni odvjetnik Davorin Zlatarek pitao je Moharića zašto prije prodaje stana kao načelnik nije zatražio procjenu Porezne uprave. Moharić mu je odgovodio da je to mišljenje zatražio naknadno i da je u tom mišljenju stan procijenjen na 150 tisuća kuna.

Što se pak tiče druge točke optužbe kojom se Moharića tereti da je isplaćivao stimulacije četvorici zaposlenika općine iako Općinsko vijeće nije donijelo takvu odluku, Moharić je istaknuo da je ta njegova odluka bila u skladu sa općinskim Pravilnikom o plaćama i naknadama djelatnika općine. Dodao je i da se ta odluka ne kosi s odredbama Zakona o državnim služebnicima i namještenicim u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Sljedeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 6. ožujka.  I optužba i obrana pozvale su 20 svjedoka, među kojima su i bivši članovi Općinskog poglavarstva, građevinski vještak te bračni par koji je 2006. godine kupio sporni stan u centru Goričana.

Mario Moharić načelnik je Općine Goričan od lokalnih izbora 2005. godine. Na nedavnim parlamentarnim izborima izabran je za zastupnika Hrvatskog sabora kao deveti na listi Kukuriku koalicije za III. Izbornu jedinicu. Odmah nakon što je preuzeo dužnost saborskog zastupnika Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo mu je imunitet kako bi mu se moglo suditi u ovom slučaju.

Komentari