Šest škola odobreni projekti energetske učinkovitosti vrijedni 13,75 milijuna

Objavljeno: 31.05.2012. 11:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Šest škola s područja Varaždinske županije ušlo je u projekt energetske obnove zgrada kojeg provodi Centar za energetiku i investicije pri Ministarstvu gospodarstva. Riječ je o projektima vrijednosti ukupno oko 13,75 milijuna kuna kojima bi se u tim školama trebale omogućiti uštede na energentima od najmanje 30 posto.

Izvjestio je to varaždinski župan Predrag Štromar dodavši da je javni natječaj za izvođače radova na Gospodarskoj školi i Srednjoj strukovnoj školi već pri kraju i uskoro bi trebali početi radovi.

Projekt je odobren i Elektrostrojarskoj školi, Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, Strojarskoj i prometnoj školi te Učeničkom domu i uskoro bi trebali biti raspisani javni natječaji i za izvođače radova na tim školama.

U sklopu projekta, izvođači radova izvršit će izmjene stolarije, fasade, izolacije i sve ostale radove koji mogu smanjiti potrošnju energije, a projektom je propisano da uštede moraju biti najmanje 30 posto.

- Važno je naglasiti da će škole radove otplatiti kroz te uštede. Naime, odabrani izvođači radova dobit će kredite od Hrvatske banke za obnovu i razvoj kojim će financirati radove, a nakon što oni završe, škole će kroz razliku u smanjenju troškova energenata otplaćivati te radove privatnoj tvrtki. Na taj način izvođači radova preuzimaju odgovornost da doista smanje potrošnju energenata u školama jer ako do smanjenja ne dođe škole neće biti u mogućnosti otplatiti izvedene radove - istaknuo je župan Štromar.

Centar za energetiku i investicije projektom je propisao da uštede moraju biti najmanje 30 posto, a na natječaj se mogu javiti sve javne zgrade na području cijele Hrvatske. Prioritet imaju one javne zgrade koje imaju najveću potrošnju energenata i koje mogu ostvariti najveće uštede.

Komentari