razlike u našem i talijanskom školstvu

FOTO Ovi učenici iz Strojarske i prometne škole iskusili su što znači praksa, koju kod nas nemaju

Objavljeno: 28.02.2018. 09:28

Zadnja izmjena: 28.02.2018. 12:00

Predstavljamo vam nekoliko učenika iz Strojarske i prometne škole koji su u sklopu Erasmus + projekta SIPS mobility dva tjedna boravili u Italiji, točnije u Roveretu, gdje su odrađivali praktičnu nastavu i stekli vrijedno iskustvo u struci u specijaliziranim i vrhunski opremljenim laboratorijima iz područja strojarstva, koji se nalaze u školi Istituto Tecnico Tecnologico Marconi. Nakon svega što su tamo vidjeli i edukacije koju su prošli, možemo se samo nadati da će ostati raditi u Hrvatskoj.

Učenici Damir Kundija, Filip Kladić, Denis Drožđek, Ivan Martinec, Mislav Šincek i Vanja Vukešin po struci tehničari za vozila i vozna sredstva te strojarski računalni tehničari, praktičnu nastavu obavljali su u školi Istituto Tecnico Tecnologico Marconi u Roveretu gdje su učili o solarnim fotonaponskim panelima, solarnim toplovodnim sustavima te o automatizaciji i robotici.

Praksa koju kod nas nemaju

Kako bi shvatili koliko je ovo iskustvo značajno za učenike, važno je istaknuti jedan veliki propust u našem strukovnom kurikulumu. Naime, učenici koji se školuju za strojarskog i računalng tehničara i tehničara za vozila i vozna sredstva, prema kurikulumu uopće nemaju praktičnu nastavu te su projekti, poput ovog, jedini način da se takvim učenicima omogući da rade na opremi, koju naša škola ne posjeduje i da steknu praktično iskustvo, a ne samo teorijsko znanje.

Budući da Strojarska i prometna škola ne posjeduje opremu koju posjeduju praktikumi ove talijanske škole, učenici su imali priliku iskusiti rad na razvijenoj tehnologiji, no njima najzanimljiviji dio praktične nastave bio je u području automatizacije i robotike, gdje su se prvi puta susreli s takvom sofisticiranom opremom.

Praktična nastava kao pravi radni dan

Njihovi dojmovi su pozitivni, a sretni su i zadovoljni što su imali priliku steći kompetencije koje zahtjeva današnje tržište rada. Također, sviđa im se škola, a posebno kantina jer je velika i nudi različitu vrstu ne samo suhe, već i kuhane hrane, što nije baš slučaj u našim školskim kantinama.

No, ima detalja koji im se nisu previše svidjeli, a to je primjerice raspored nastave. Zanimljivo je da tamo nastava počinje u 7:50 sati i traje do 16:15 sati što izgleda kao pravo 8-satno radno vrijeme i smatraju kako je pauza za ručak predugačka. Unatoč brojnim pozitivnim iskustvima, kako kažu, Rovereto je lijep i ljudi su srdačni, ali ipak ne bi živjeli tamo jer trgovine ne rade neprestano kao kod nas, već dvokratno, dok nedjeljom uopće ne rade.

 

Komentari