Heroji Domovinskog rata na otvorenju izložbe u Lepoglavi

Objavljeno: 08.12.2011. 08:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Dražen Hočuršćak

Tematska izložba koja prati ratni put 7. Gardijske brigade Puma i Zasebne postrojbe PU varaždinske otvorena je u Lepoglavi.

«Sjećanje na Domovinski rat» naziv je izložbe otvorene 6. prosinca u Domu kulture, u Lepoglavi.

Riječ je o izložbi kojom Grad Lepoglava, u tjednu proslave Dana grada i Dana župe, upućuje zahvalu braniteljima na slobodi koju danas uživamo.

Izložba tematski prati ratni put 7. gardijske brigade Hrvatske vojske Puma i Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske, koja je branila Vukovar i Borovo Naselje.

Desetak knjiga namijenjeno učenicima

Tim povodom, uoči otvaranja izložbe, predstavljene su knjige ovih dviju postrojbi – monografija «7. gardijska brigada PUME» i knjiga «Zasebna postrojba policijske uprave Varaždinske u obrani Vukovara i Borova Naselja – Vukowaraždin 1991». Predstavili su ih autori i sudionici događanja opisanih u knjigama.

Ispred Udruge 7. gardijske brigade Puma o nastajanju knjige i ratnom putu brigade govorili su brigadni general Zdravko Jakop, predsjednik Udruge, bojnik Mirko Martinjak i njezin član, bojnik Slavko Šincek.

Desetak knjiga tom je prilikom otkupio Grad Lepoglava, s  namjerom da ih podijeli školskim knjižnicama s gradskog područja i učini ih dostupanima učenicima.

Vukowaraždin 1991.

Kako se branio Vukovar, odnosno kako su ga branili policajci Policijske uprave Varaždinske, svjedoči knjiga  «Zasebna postrojba policijske uprave Varaždinske u obrani Vukovara i Borova Naselja – Vukowaraždin 1991», s kojom su nazočne upoznali njen autor i branitelj Vukovara Ivan Piskač te njegov ratni kolega Dragutin Špac.

Otvorenju izložbe i predstavljanju knjiga nazočili su pripadnici ovih dviju postrojbi i članovi obitelji poginulih pripadnika kojih su se s dužnim poštovanjem prisjetili svi nazočni.

Izložbu, koja će se u Domu kulture u Lepoglavi moći razgledati do daljnjeg, otvorio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši se braniteljima što u vlastitoj Domovini možemo slobodni obilježavati događaje kao što je Dan grada Lepoglave i Dan župe.

Komentari