Sjednica povodom Svjetskog dana zdravlja: Mala bića, velika prijetnja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 07.04.2014. 15:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. travnja, Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je svoju sjednicu na temu "Mala bića, velika prijetnja" odnosno na temu bolesti uzrokovane komarcima, papatačima, krpeljima, muhama i kukcima.

Predsjednica Savjeta dr. Mirjana Kolarek Karakaš upozorila je na široki spektar bolesti koje prenose spomenuti vektori, tj. na malariju, groznicu dengu, lišmanijazu, krpeljni meningoencefalitis, boreliozu te groznicu Zapadnog Nila.

- Ove su bolesti uobičajene u tropskim i subtropskim područjima, ali i na mjestima zdravstveno neispravne vode za piće i problematičnog sanitarnog sustava. Globalizacija trgovine uz sve češća putovanja u tropske krajeve kao i uslijed klimatskih promjena te se bolesti pojavljuju na mjestima gdje se nekada za njih nije niti znalo - istaknula je Kolarek Karakaš te dodala kako je u prevenciji važno uređenje okoliša, tj. zapuštenih mjesta te uklanjanje ili pokrivanje mjesta na kojima se skuplja voda.

Inače, svake godine se povodom Svjetskog dana zdravlja odabire jedna tema kojoj se pridaje poseban značaj, a sve sa svrhom podizanja svijesti stanovništva i edukaciji o bolestima koje nas okružuju uz savjete kako ljudi sami mogu doprinjeti da se umanje ili spriječe posljedice bolesti. Cilj je, također, jačanje i unapređenje zdravstvenih i drugih mjera zaštite stanovništva.

Sjednici su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Varaždinske županije Ruža Jelovac te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Dražen Jagić.

Komentari