Slučaj Kaštelanec i Jakopovec: Župnik "podnio ostavku"

Objavljeno: 21.02.2011. 11:19

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Župa Jalžabet

Novi zaplet dogodio se u slučaju "Jakopovec i Kaštelanec". Kao što već znate mještani tih sela pobunili su se zbog izdvajanja njihovih mjesta iz župe Varaždinske Toplice i pripajanja župi Jalžabet. Zbog događaja u protekla dva mjeseca župnik jalžabetske župe Josip Vidović podnio je molbu za razrješenje od župničke službe!

Josip Vidović, župnik u župi Svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu, u petak je varaždinskom biskupu, mons. Josipu Mrzljaku, poslao pismo u kojem ga moli da ga razrješi župničke službe.

Kako stoji u njegovom pismu, posljedica je to događaja vezanih uz izdvajanje mjesta Jakopovec i Kaštelanec iz župe Varaždinske Toplice i pripajanju tih mjesta župi Jalžabet.

Podsjetimo, početkom godine kad je biskupova odluka o pripajanju Kaštelanca i Jakopovca župi Jalžabet stupila na snagu, župnik Josip Vidović otišao je u Jakopovec kako bi služio Svetu misu. Mještani Jakopovca i Kaštelanca su mu međutim to zabranili i od tada u Jakopovcu nije služena Sveta misa.

>> Mještani Jakopovca i Kaštelanca ne žele u novu župu

>> Mještani Jakopovca zabranili župniku ulaz u crkvu

>> Do daljnjega nema misa u crkvi u Jakopovcu

>> Povijesni događaj: Vjernici prosvjedovali protiv biskupa

>> Mještani Kaštelanca i Jakopovca na prosvjedu u Zagrebu

>> Varaždinska biskupija: Nadamo se da će razum prevladati

Župnik Vidović tvrdi da je već dva mjeseca izložen uvredama, klevetama i lažima od strane mještana Jakopovca i Kaštelanca i da to sve ozbiljno pogađa i njega i njegovu obitelj. Sve to odrazilo se i na to kako obavlja svoju pastoralnu djelatnost i zato je zamolio biskupa Mrzljaka da ga razriješi župničke službe.

Pismo župnika Josipa Vidovića biskupu Mrzljaku prenosimo u cijelosti:

Preuzvišeni oče biskupe,

pišem Vam zamolbu da me razriješite župničke službe u župi svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu. Kroz proteklih dva mjeseca neprestance sam izložen uvredama, klevetama i lažima otkako sam prema Vašem dekretu dobio sela Jakopovec i Kaštelanec na upravu.

Povod ovome pismu i ovoj molbi jesu daljnji protesti i prosvjedi mještana tih sela ali više od toga jesu laži i klevete po medijima u kojima sam prikazan u najružnijem svijetlu. Sami znate da ti natpisi nisu istina.

Osim toga ne patim toliko ja koliko moja majka i moja braća koji sveukupnu situaciju proživljavaju vrlo emotivno. Isto povod ovoj zamolbi jest to da primjećujem da sve nekvalitetnije obavljam svoju pastoralnu djelatnost i zato Vas molim da razmotrite moju zamolbu.

Prisjećajući se svoga mladomisničkoga gesla od svetoga Pavla: „ Bože sačuvaj da bi se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista…“ (Gal 6, 11) uvažit ću i prihvatiti svaku Vašu odluku i u Kristu Vas pozdravljam!

Župnik župe Svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu Josip Vidović



Komentari