Smontarina šljunčara u Bukovcu „pojela“ općinsku cestu

Objavljeno: 01.12.2012. 09:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Amalija Šašek/VT

Prošlog tjedna na šljunčari u vlasništvu Ivana Smontare iz Velikog Bukovca dogodila se nesreća u kojoj je teže stradao radnik. Dio spomenute šljunčare nalazi se na općinskom putu s kojeg je u međuvremenu skinuto javno dobro, doznaje Varaždinski tjednik.

Očevidom kojem je bio prisutan rudarski inspektor, utvrđeno je da je radnik popravljao stroj za drobljenje šljunka pri čemu se kretao po pokretnoj traci koja je u to vrijeme bila van funkcije, na visini od 4.3 metra, pri čemu je pao na betonsko postolje stroja.

Tom je prilikom ozlijeđen, te je prevezen u Opću bolnicu Koprivnica. Pedesetogodišnji Vlado Prukijaš bio je na već dvije operacije, a čeka i treću.

- Imam četverostruki prijelom kuka, prijelom gležnja, razbijeni su mi glava i zubi. Ne osjećam se dobro, bio sam na dvije operacije i čekam još jednu - rekao je unesrećeni Vlado Prukijaš. U priopćenju PU Varaždinske stoji i kako nemaju saznanja o drugim nesrećama na šljunčari. Vlasnik šljunčare Ivan Smontara rekao je kako mu je žao zbog nesreće.

- Žao mi je što se to dogodilo, zapošljavam 35 radnika, svi uredno dobivaju plaću i teško mi je kao poslodavcu - rekao je Smontara.

Skinuto javno dobro s ceste

Inače, sama iskopina šljunka prostire se na više od 311 kvadratnih metara, a Smontara je kupio i okolne oranice. No, mještane Velikog i Malog Bukovca zanimalo je zašto se prostor šljunčare nalazi na čestici koja je u katastru evidentirana kao nerazvrstana cesta u vlasništvu općine, odnosno javno dobro.

Riječ je o katastarskoj čestici 940/1, a na arkodu je vidljivo da se na nekadašnjem putu sad nalazi vodena površina šljunčare. No, na Geoportalu u novom je katastarskom upisniku vidljivo da je u biti ista čestica 940/1 samo preseljena na drugo mjesto, odnosno više ne prelazi kroz šljunčaru, nego oko nje.

Načelnik Vjekoslav Zdelar pak tvrdi kako je u međuvremenu skinuto javno dobro sa spomenute ceste. O tome je odlučilo Općinsko vijeće bez javne rasprave.

- Javno dobro skinuto je s dijela općinske ceste i premješteno na druge čestice koje su u vlasništvu Smontare. Tako sad vlasnici parcela s druge strane šljunčare mogu prolaziti tim drugim putem - rekao je Zdelar.

Smontara je spomenuti općinski put kasnije i kupio i u općini tvrde da je sve transparentno. Inače, načelnik je u više navrata pohvalio Smontaru kako je mnogo učinio za općinu, na primjer uredio puteve i površine u vlasništvu općine i to je prema Zdelarovim tvrdnjama učinio besplatno.

Tako je, među ostalim, uredio i ribnjak bukovečkim ribičima, kao i parkiralište kod groblja. S druge pak strane, mulj sa šljunčare je putem cijevi deportirao u stari tok rijeke Drave.

 

Komentari