Lupino: Mnogi su u Varaždinu bili nitko i ništa dok sam ja bio zvijezda

Objavljeno: 25.01.2013. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: eVz

Proslavljeni varaždinski umjetnički fotograf i kipar Stephan Lupino ovih dana neumorno stvara nove skulpture i crteže, koje će hrvatskoj kulturnoj javnosti predstaviti na predstoječim izložbama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Hvaru.

- Priznat sam umjetnik u svijetu, no sve što sam postigao kao da nije dovoljno. Svoj teško stečeni novac moram neprekidno ulagati u svoju i hrvatsku umjetnost. Činim zaista sve i za njezinu međunarodnu promociju, a ne radi dokazivanja „nekome“ u Lijepoj našoj – ističe Lupino koji u svibnju ima izložbu u prestižnoj njujorškoj galeriji Ralph Pucci.

I dok se za Lupina otimaju na 5. Aveniji i drugdje, u Varaždinu još nema adekvatnog prostora za stalni postav njegovih umjetničkih fotografija, crteža i skulptura.

- Kulturna javnost u svijetu divi se opusu mojih skulptura i novih dizajnerskih eksponata. No, kad priređujem izložbe u Hrvatskoj, jedva dobijem novac za prijevoz umjetnina do izložbenih prostora – kaže Lupino i podsjeća da je bivši gradonačelnik Ivan Čehok svojevremeno ponosno najavio da će se još za njegovog mandata naći prostor za stalni postav.

Obećanje nije nikada ispunio. Stoga će zaljubljenici u osebujni Lupinizam našeg sugrađana, možda uživati drugdje.

- To je tipično za državu u kojoj se crne kronike gledaju kao sapunice u kojima su glavne face Sanader i razna gospoda na putu za Remetinec. Znam da su se u Varaždinu u proteklih deset godina izdvajale poprilične svote novaca za pojedine izložbe, i u najmanju ruku, sumnjive projekte u kulturi i drugdje.

Epilog vidimo, pa stoga imam daleko više povjerenja u novu vlast i nadam se da će gradonačelnik Habuš sa suradnicima uvidjeti pogreške svojih prethodnika. Ako neće, projekt namjeravam realizirati u nekom drugom gradu, bez ikakve grižnje savjesti – naglasio je dodavši da je bitno da se u Varaždinu počisti nakupljeno smeće kako bi odluke prestali donositi nesposobni ljudi, koji nemaju blage veze o kulturi.

Lupino: Bivšoj vlasti bilo je bitno da puni svoje džepove

- Mnogi su bili nitko i ništa u našem gradu dok sam ja bio velika zvijezda. Kako je moguće da u Varaždinu prođe toliko godina, a da ni zgrada bivše sinagoge još nije stavljena u funkciju? Očigledno, bivšoj vlasti bilo je bitno da puni svoje džepove, a potpuno je zapostavila kulturu – veli Lupino.
Zamagljena kultura

Iako kulturna djelatnost može privlačiti turiste i donositi prihode, Lupino tvrdi da su u zabludi oni, koji zbog reklama i pr-a, Špancirfest doživljavaju kao kulturni događaj.

- Nema tu pokraj cirkusarija i puštanja magle pred očima Varaždinaca, nimalo mjesta za vrhunsku umjetnost. Još gore, kad upoznate što i kako rade na tom polju konkurenti, brzo vas uvjere kako ni Barokne večeri odavno nisu dovoljne za bajkovitu priču o gradu kulture – zaključio je Lupino.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari