Što bi se dogodilo da se slučaj Muamba dogodio u Varaždinu?

Objavljeno: 20.03.2012. 20:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: tepegraph.co.uk

Sportska javnost diljem svijeta još je uvijek šokirana događajem koji se dogodio u četvrtfinalnoj utakmici engleskog FA kupa na stadionu White Heart Lane u Londonu. 23-godišnji nogometaš Boltona Fabrice Muamba u 41. minuti utakmice doživio je srčani udar na terenu, a život mladog nogometaša spasili su liječnici obje ekipe koji su mu priskočili u pomoć. Tragični događaj ujedinio je nogometnu obitelj, a poruke podrške Fabriceu Muambi stižu i svih dijelova svijeta. Molitve sportske javnosti u ovom su slučaju urodile plodom jer iz Engleske stižu vijesti da se Muamba polako ali sigurno oporavlja.

Muambin slučaj dokaz je da su i "moderni gladijatori", unatoč "svemirskoj" liječničkoj skrbi i brizi, samo ljudi i da se takvi slučajevi ne mogu spriječiti niti u najmodernijih zemljama svijeta. Istražili smo zato što bi se dogodilo da se slična tragedija, ne daj Bože, dogodila na stadionu Varteksa tijekom prvenstvene utakmice.

U tijeku je napeta prvenstvena utakmica na stadionu Varteksa u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu. U trenutku kad domaći napadači "pletu mrežu" oko gostujućeg gola, branič domaće momčadi koji promatra akciju na centru iznenada se sruši, uhvati za prsa i počinje nekontrolirano tresti. Pomoćni sudac na toj strani terena odmah signalizira glavnom sucu da se nešto događa. Sudac odmah prekida akciju domaćih, dotrčava do igrača koji se srušio i poziva liječnike da uđu u teren.

Bučni navijači odjednom prestaju vikati i u šoku gledaju što se događa na sredini terena. U teren odmah utrčava službeni liječnik NK Varaždina Nikica Daraboš, a kola Hitne medicinske pomoći, do tog trenutka parkirana uz rub igrališta, pale rotacijsko svjetlo i već za nekoliko sekundi su parkirana na sredini terena, a dežurni liječnik Hitne pomoći priskače u pomoć. Doktor Daraboš i dežurni liječnik Hitne pomoći brzo konstatiraju da je nogometaš dobio srčani udar i počinju sa oživljavanjem.

U kolima Hitne medicinske pomoći, koja su potpuno opremljena, nalazi se i defibrilator pa liječnici počinju sa oživljavanjem igrača koji je u nesvijesti. Nakon što su igrača uspjeli stabilizirati brzo ga premještaju u vozilo Hitne medicinske pomoći. Na putu u varaždinsku Opću bolnicu u Meštrovićevoj ulici, koja je udaljena oko 2 kilometra, javljaju dežurnom kardiologu što se dogodilo. Deset minuta od trenutka kad se srušio na sredini terena, nogometaš koji je dobio srčani udar nalazi se u operacijskoj dvorani varaždinske Opće bolnice, a brigu o njemu vode kardiolozi.

Tako bi to u teoriji trebalo izgledati u slučaju da jedan nogometaš tijekom prvenstvene utakmice u Varaždinu doživi srčani udar.

Svakoj prvenstvenoj utakmici u Varaždinu naime obavezno prisustvuje jedan od dva službena liječnika NK Varaždina, doktor Daraboš ili doktor Mlakar, a uz teren je parkirano potpuno opremljeno vozilo Hitne medicinske pomoći sa dežurnim liječnikom.

Kola Hitne medicinske pomoći parkirana su na način da mogu za samo nekoliko sekundi biti na bilo kojem dijelu terena, a osiguran im je i nesmetan izlaz sa stadiona. U slučaju hitnosti u pomoć mogu uskočiti i policijski službenici i osigurati vozilu Hitne pomoći nesmetan put do oko 2 kilometra udaljene bolnice.

U Varaždinu „pušu i na hladno“ jer je jedna slična tragedija već pogodila klub. Dogodilo se to 25. rujna 2007. godine na treningu varteksovih nogometaša rođenih 1994. godine na pomoćnim terenima NK Varteksa u Zagrebačkoj ulici.

Bio je to poslijepodnevni trening slabijeg intenziteta, a nakon uvodnog dijela treninga mladi su nogometaši zaigrali na dva gola na terenu skraćenih dimenzija. Oko 16 sati i 30 minuta, mladi nogometaš Mateo Vajagić, rođen 11. srpnja 1994. godine, koji se u tom trenutku nalazio daleko od mjesta gdje se nalazila lopta, srušio se na zemlju.

Trener Damir Mujanović odmah je shvatio da nešto nije u redu te je pritrčao pomoći svom mladom nogometašu. Mateo je bio u nesvijesti i trener ga je pokušao reanimirati masiranjem srca i davanjem umjetnog disanja. Mladi nogometaš je pokazivao znakove života, ali se vidjelo da ne može normalno udahnuti i izdahnuti. Na mjesto događaja za manje od pet mintua stigla je i ekipa Hitne medicinske pomoći.

Iako su mladog nogometaša pokušali reanimirati i na terenu i u varaždinskoj bolnici, pomoći, na žalost, nije bilo i Mateo je preminuo. Obdukcija je pokazala da je umro od svekolikog krvnog zastoja uzrokovanog srčanom manom.

I prije te tragedije nogometaši Varaždina svih uzrasta obavljali su medicinske preglede dva puta godišnje u specijaliziranoj sportskoj ambulanti. U sklopu tog pregleda svim nogometašima uzimaju se uzorci krvi i pluća, a obavezno obavljaju i pregled srca kardiogramom. Ipak, i Mateo Vajagić je obavio sve te preglede ali liječnici nisu pronašli ništa sumnjivo.

- I danas svi naši nogometaši obavljaju iste preglede u istoj ambulanti dva puta godišnje. Taj pregled može pokazati velike zdravstvene probleme, ali ne i one male koji uglavnom nisu ni bitni no ipak mogu i uzrokovati tragediju kakva se dogodila Mateu. Osobno smatram da bi svi naši nogometaši trebali, uz taj pregled, jednom godišnje obavljati i kompletne sistematske preglede u poliklinikama koje su možda i skupe ali imaju najbolju opremu - ističe direktor NK Varaždina Zlatko Ivanković koji naglašava da se ipak nešto konkretno i promijenilo nakon smrti Matea Vajagića.

- Ta tragedija duboko je traumatizirala klub. Znate, treneri uvijek tjeraju svoje nogometaše da daju 100 posto svojih mogućnosti i na treningu i na utakmici. To se sada promijenilo i treneri puno opreznije pristupaju svojim igračima. Puno ih više štede nego prije - ističe direktor Ivanković.

Komentari