Štomar: Za dvije godine jednosmjenska nastava u svim školama

Piše: Ivana Dreven

Objavljeno: 08.02.2014. 10:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Prilikom jučerašnjeg obilaska novouređene blagovaonice i kuhinje Osnovne škole Trnovec, varaždinski župan Predrag Štromar osvrnuo se, između ostalog, i na projekte javno-privatnog partnerstva koji se u sektoru školstva provode na području Varaždinske županije.

Budući da su Županija i Ministarstvo krajem svibnja prošle godine potpisali sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, prema kojem država preuzima 55 posto troškova, projekti JPP-a predstavljaju manje opterećenje za županijski proračun.

- Javno-privatno partnerstvo plaćamo redovito, na dan valute. Uopće nemamo problema, posebno otkako se uključila država s 55 posto, a to je bilo prošle godine u lipnju. Ako smanjujemo manjak u županijskom proračunu, onda je to i garancija da rješavamo i sve probleme koje su možda prije bili, ali sad ih stvarno više nema što se tiče financija - rekao je Štromar odgovarajući na novinarsko pitanje o ispunjavanju obaveza iz ugovora o JPP-u, najavivši ujedno izgradnju, odnosno dogradnju još četiri škole po ovom istom modelu.

- Mi imamo još četiri škole koje trebaju doći u jednu smjenu. Uskoro, u roku od 10 do 15 dana, ćemo donijeti odluku za dogradnju četiri škole, a onda ćemo kasnije još investirati u energetsku učinkovitost. Ove će škole biti izgrađene i dograđene po modelu JPP-a, tako da očekujem da će u roku od dvije godine sve škole u Varaždinskoj županiji biti u jednoj smjeni - najavio je župan.

Osvrnuo se i na najave zatvaranja područnih škola, pitanje koje se aktualiziralo nakon informacija iz Vlade RH da je u tijeku analiza mreže osnovnih i srednjih škola koja bi trebala pokazati koje od njih ne zadovoljavaju državni pedagoški standard.

- Mi smo još 2005. godine donijeli jednu odluku da nećemo zatvoriti niti jednu područnu školu. Na tome smo radili, a posebno prilikom uređenja škola. Sve smo ih uredili i sve imaju solidne uvjete za funkcioniranje, i dalje ćemo predlagati Skupštini da u mreži škola ostanu sve područne škole - istaknuo je Štromar.

Komentari