Štromar: Država financijski uništava općine i županije

Objavljeno: 07.03.2011. 12:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Rupa u proračunu Varaždinske županije sve je veća. Na kraju prošle godine županija je prijavila manjak od čak 24 milijuna kuna, a već početkom ove godine županijski proračun doživio je novi udarac. Izvorni prihodi Varaždinske županije u siječnju bili su naime čak 12,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oglasilo se zato zvono za uzbunu u Županijskoj palači, a župan Predrag Štromar ističe da nema drugog rješenja nego dodatno stezati remen.

- Ni u najcrnjim snovima nismo predviđali ovako loše punjenje proračuna, a za sve je to zaslužna država. Ovo što se događa je dodatna centralizacija države i pokušaj da se državni proračun spasi na štetu općina, gradova i županija. Država je naime novim poreznim zakonima i propisima preusmjerila još više poreznih prihoda u svoju kasu, uzimajući na taj način novac jedinicama lokalne i područne samouprave - oštar je varaždinski župan Predrag Štromar.

Zbog novonastale situacije, županija mora štedjeti u svim područjima. Upitna je tako provedba nekih projekata, među kojima je "najzvučniji" projekt besplatnog prijevoza za srednjoškolce i studente, a svoj doprinos morat će dati i županijski dužnosnici. Već na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine bit će predloženo da se smanje naknade predsjednici, zamjenicima predsjednice i vijećnicima Županijske skupštine te da se ukinu naknade članovima Savjeta župana.

Županija na taj način planira uštedjeti čak 350 tisuća kuna mjesečno. Župan je naglasio da broj zaposlenih više ne može smanjivati jer županija ima administrativne obveze koje po zakonu mora ispunjavati.

Postali smo produžena administrativna ruka države i ništa više. Naša uloga je samo da ispunjavamo i odrađujemo ono što nam država naredi - naglasio je župan Štromar.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX



Komentari