Štromar: Županija nije pred bankrotom, model JPP ide i dalje

Objavljeno: 20.09.2012. 10:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Varaždinska županija nije pred bankrotom, a uhićenje vlasnika Meteor grupe neće utjecati na daljnju provedbu projekta javno-privatnog partnerstva, poručio je župan Štromar odgovarajući na pitanja vijećnika u Županijskoj skupštini.

Uhićenje Duška Paripovića, vlasnika Meteor grupe koja je bila glavni privatni partner županiji u izgradnji školskih objekata modelom JPP, bilo je povod za oporbene vijećnike u Skupštini da pitaju župana kako će se ta okolnost odraziti na županiju.

- Koji su mehanizmi zaštite koje županija ima kada dođe do ovakvih situacija? Vijećnici i građani županije to ne znaju i trebali bi im reći. Moguće je da sjednice Županijske skupštine ubrzo počnemo održavati pod šatorom, ako banke i druge institucije aktiviraju svoja jamstva – poručio je vijećnik Mato Halužan (HSLS).

- Županija nije pred bankrotom, niti blizu. Sve svoje obveze plaćamo, uz tek malo kašnjenje. Istina je da imamo manjak, ali počinjemo ga nadoknađivati, a u tome bi nam trebala pomoći i država. Što se pak tiče javno-privatnog partnerstva, taj projekt nije ugrožen. U pitanju je samo održavanje, a ako to ne bude mogao obavljati dosadašnji privatni partner, pronaći ćemo drugog - poručio je župan.

Vijećnika Stjepana Sragu (HSS) zanimalo je na koji način županija namjerava provesti najavljene projekte izgradnje školskih objekata te dogradnje kirurgije modelom JPP-a, a s obzirom na prezaduženost županije.

- Prema zakonu, županija ne bi smjela biti zadužena više od 35 posto izvornih prihoda, a mi smo to premašili odavno. Na koji način namjeravate provesti najavljene projekte? Hoće li ministarstvo financija dopustiti novo zaduživanje za izgradnju modelom JPP-a, iako to po zakonu nije moguće? – pitao je Sraga župana Štromara.

- Siguran sam da će država preuzeti 55 posto naših obaveza za JPP i da ćemo iz državnog proračuna za sljedeću godinu samo po toj stavci dobiti 16 milijuna kuna. Na taj način, naše obveze za JPP će se smanjiti i imat ćemo prostora za nove projekte. Krajem listopada u Skupštinu će doći prijedlog o izgradnji 11 novih objekata modelom JPP-a, a među njima i projekt dogradnje kirurgije i hitnog centralnog prijema u varaždinskoj bolnici. U tijeku je izrada „komparatora“ kojemu je cilj utvrditi je li povoljnije taj projekt realizirati klasičnim ili modelom JPP, i kad on bude gotov možemo krenuti u projekt – zaključio je župan. 

Komentari