Svečana tribina i izložba fotografija Davorina Mancea u CZK-u Čakovec

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.01.2013. 20:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U čakovečkom Centru za kulturu 17. siječnja u 18 sati održat će se Svečana tribina povodom proslave pete godišnjice Foto kluba Čakovec. Na tribini će biti predstavljeni najvažniji projekti i aktivnosti kroz pet godina rada kluba.

Udruga Fotoklub Čakovec osnovana je u prosincu 2007. godine s ciljem da promovira fotografsku umjetnost te razvija i unapređuje fotografiju kao tehničku, a posebno kao umjetničku disciplinu, popularizira i razvija fotografsku kulturu i potiće sve oblike stvaralaštva na području fotografije.

U Klubu su u pet godina djelovanja realizirani brojni projekti kroz koje je članovima bilo omogućeno stjecanje i proširenje fotografskih znanja i vještina.

Nakon svečane tribine bit će otvorena prva samostalna izložba fotografija Davorina Mancea "Dravska lutanja".

Davorin Mance rođen je 1973. godine u Čakovcu. Posljednjih 18 godina zaljubljenik je u pejzaže, član Fotokluba Čakovec četiri godine. Prvi fotografski nastup bio je upravo zajednička izložba članova Fotokluba "Međimurski vidici".

Od 2009. jedan je od voditelja radionica "Osnove digitalne fotografije" i potpredsjednik Fotokluba Čakovec. "Dravska lutanja" je njegova prva samostalna izložba kojom prikazuje presjek svog fotografskog stvaralaštva u posljednje četiri godine.

Dravski čon, Črna Drava te Z jutra i z večera cjeline su na koje je izložba podijeljena a koje odražavaju primarne autorove interese pri traženju motiva na rijeci. Serija Dravski čon obrađuje motiv dravskog čamca kada nije u upotrebi nego okovan ledom, navučen na obalu ili vezan čeka neko bolje vrijeme.

Črna Drava niz je crno bijelih fotografija većinom snimljenih tehnikom duge ekspozicije pa inače pitoma rijeka ukroćena hidrocentralama poprima mističan, a na nekim fotografijama i zastrašujuć izgled.

Protok vremena i izostanak boje ističe teksture i karakteristike rijeke koje ne zapažamo pri svakodnevnom suživotu sa njom. Na kraju, poput pajtonovske "Always look on the bright side of life", serija izlazaka i zalazaka sunca pod nazivom "Z jutra i z večera" prikazuje rijeku u svoj njezinoj raskoši i ljepoti te otkriva da je rijeka jednako lijepa u svako godišnje doba i svako doba dana.

Komentari