Svježe mlijeko odsad i na placu iz mljekomata

Piše: eVz

Objavljeno: 08.12.2012. 17:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Domaće, svježe i kvalitetno mlijeko od danas će Varaždinci, kao i svi koji kupuju na Varaždinskoj tržnici moći kupiti na mljekomatu OPG-a Ljubice Sakač po pristupačnoj cijeni. 

Naime, na inicijativu Varaždinske županije, prvi od poduzetnika koji su pokazali zanimanje za nabavljanje tog suvremenog uređaja bilo je upravo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ljubice Sakač iz Općine Ljubešćica, pa je tako Županija osigurala 20 tisuća kuna za nabavu ovog mljekomata, kapaciteta 200 litara.

Mljekomat je uređaj koji spaja automatizirani sustav za točenje, sustav za hlađenje i programski upravljački sustav za prodaju svježega mlijeka koje je pomuzeno prije najviše 12 sati, ohlađeno pod kontroliranim uvjetima, ali nije pasterizirano ni sterilizirano.

Zanimljivo je kako mljekomat alarmira vlasnika putem mobitela i obustavlja prodaju mlijeka ako se temperatura mlijeka slučajno podigne više od četiri stupnja. Mlijeko se puni nakon pranja i dezinficiranja svakih 24 sata, a automat obustavlja prodaju ukoliko se ova pravila ne provode.

Mljekomat prima kovanice i papirnate novčanice od 10 i 20 kuna, a kupci su dužni ponijeti sa sobom plastičnu ili staklenu ambalažu. Cijena litre mlijeka iz mljekomata iznosi 6 kuna.

Među prvim kušačima mlijeka kupljenog putem mljekomata bili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegova zamjenica Blanka Glavica Ječmenica, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kao i njegov zamjenik Vjeran Radelić.

Župan Predrag Štromar pozvao je sve Varaždince da nabave kvalitetno mlijeko putem ovog mljekomata, te najavio kako će Županija sufinancirati nabavku mljekomata za ostale OPG-ove koji za to pokažu interes.

Vlasnica OPG Ljubica Sakač, istaknula je kako se njezina obitelj mljekarstvom bavi cijeli život, te da posjeduju tri jutra zemlje i sedam krava koje dnevno proizvode između 70 i 150 litara mlijeka. Sakač je naglasila kako će svakodnevno mljekomat puniti mlijekom proizvedenim na svom OPG-u te kako su odgovorni za njegovu kvalitetu.

Varaždinska županija kontinuirano provodi programe, projekte i mjere ruralnog razvoja na svome području, a aktivnosti su u početku bile dio poljoprivredne politike županije, koje su se kasnije ugradile u Regionalni operativni program. Danas se mjere poljoprivredne politike provode kroz Županijsku razvojnu strategiju, a jedna od aktivnosti koja je predložena u okviru poticanja ruralnog razvoja je sufinanciranje nabavke i instalacije mljekomata.

 

Komentari