U 12 mjeseci na uređenju MRC-a u Optujskoj branitelji radili 9.000 sati

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 14.05.2014. 12:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

U svega dvanaest mjeseci otkako su članovi UDVDR ogranak Varaždin s kolegama počeli radove na uređenju „Memorijalno-rekreacijskog centra hrvatskih branitelja - Varaždin“ u kompleksu vojarne Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici, dosta je toga učinjeno.

No, izostala je očekivana financijska potpora projektu čija je realizacija počela 2012. godine, upozorava Krasnodar Kišur, predsjednik varaždinske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

- Inicijalni poslovi na uređenju objekata i sportskih terena počeli su svibnju prošle godine. Riječ je o radnoj akciji u koju se tada uključilo 30-tak branitelja koji su prvo morali pokositi travu i korov koji je u zapuštenoj vojarni toliko narastao da se objektima nije moglo ni prići. Osim članova UDVDR Varaždin, u radovima najčešće sudjeluju i članovi Udruge SJP „Roda“, te veterani 7. gbr „Puma“ . Nakon vanjskih prostora (zemljište obuhvaća oko 4.000 m2), pristupili smo uređenju najveće zgrade, u kojoj je bila smještena bivša stražara. Spomenuti objekt ima 330 m2,  a pored njega je i svlačionica od 50 m2 – podsjeća Kišur.

Struju i vodu morali su tada žurno osigurati kako bi mogli nastaviti s ostalim radovima. Potom je privremeno sanirano krovište koje više ne prokišnjava, a popravljena je i ugrađena nova stolarija.

Sukladno projektu, dosad su uređeni sanitarni čvorovi, sala za druženje i sastanke, a zahvaljujući donacijama, djelomično je opremljena i kuhinja. Inače, treba znati da su branitelji većinu potrebnog namještaja (klupe, stolice i stolovi) sami izradili.

- Više od 50 branitelja u godinu dana je na uređenju MRC-a ukupno radilo oko 9.000 sati. Nažalost, ograničavaju nas financijska sredstva jer je vrijednost radova i utrošenog materijala veća od 200 tisuća kuna. Sve što nam je bilo nužno, kupovali smo uz popuste, na „akcijama“. Osim redovite godišnje potpore za rad Udruge, od Grada Varaždina nismo dobili nikakav novac za uređenje MRC-a, a Ministarstvo branitelja od zatraženih 250.000 kuna, na račun Udruge nije uplatilo ni kune – rekao je Kišur.

Iako vrijednim braniteljima tempo radova diktiraju financije, kojih, kako čujemo –nema, ipak će do 1. lipnja nastojati urediti unutrašnji prostor bivše stražare.

Nakon toga slijedit će uređenje sportskih terena. Više o svemu pročitajte u Tjedniku eVaraždin od 16. svibnja ...                    
  

Komentari