U četvrtak vježba zaštite i spašavanja stanovništva kod „kučanske rampe“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 03.06.2014. 15:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Daria Sakač

Varaždinska županija i Stožer zaštite i spašavanja Varaždinske županije organiziraju u četvrtak 5. lipnja s početkom u 10.30 sati vježbu praktične provjere Operativnog plana zaštite i spašavanja HŽ Infrastrukture i Varaždinske županije. Vježba će biti održana kod cestovnog prijelaza „kučanska rampa“, između ulica Frana Supila i Vilka Novaka. 

Cilj vježbe je praktična provjera Operativnog plana zaštite i spašavanja HŽ Infrastrukture, Lokacija Varaždin iz lipnja 2010. godine, provjera Plana zaštite i spašavanja Varaždinske županije, te provjera rada žurnih službi i operativnih snaga Varaždinske županije, Grada Varaždina i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tijekom vježbe promatrat će se osposobljenost i postupanje djelatnika HŽ Infrastrukture u slučaju izvanrednih situacija, brzina intervencije žurnih službi, obavješćivanje i privremeno premještanje stanovnika MO-a u blizini željezničko-cestovnog prijelaza između ulice Frana Supila i ulice Vilka Novaka („Kučanska rampa“) u Varaždinu, valjanosti predviđenih mjesta i pravaca za privremeno premještanje, valjanost postupaka obavješćivanja stanovništva, te potreba mijenjanja Operativnog plana zaštite i spašavanja HŽ infrastrukture, Lokacija Varaždin iz lipnja 2010. godine i Plana zaštite i spašavanja Varaždinske županije i Grada Varaždina, kako bi isti postao još operativniji.

Važno je istaknuti kako je kolodvor Varaždin  otvoren za obavljanje cjelokupne transportno – komercijalne službe. Otvoren je za otpremu i prijem svih vrsta pošiljaka osim pošiljaka razreda I RID-a (eksplozivne tvari i predmeti), stvari i potpune otpreme i prijema putnika, prtljaga i ekspresnih pošiljaka.

Kolodvorsko područje proteže se od km 87 + 900,30 do km 89 + 701,20 pruge Zaprešić-Čakovec, od km 249 + 250 pruge Dalj-Osijek-Koprivnica-Varaždin, od km 0 + 620 pruge Varaždin-Golubovec.

Glavni kolosijeci za prijem i otpremu teretnih vlakova su od 5 do 7 kolosijeka. Inače, na lokaciji OVV d.o.o. – servisna radionica - pogon Varaždin nalazi se šest podzemnih spremnika D-2 goriva, te tri podzemna spremnika za maziva.

Željezničko-cestovni prijelaz „Kučanska rampa“ jedno je od najprometnijih križanja u Gradu Varaždinu i „usko grlo“ u cestovnom prometu. Zastoji u cestovnom prometu su vrlo česti zbog čestog manevriranja s teretnim i putničkim vagonima, te vučnim vozilima koja se održavaju u  OVV d.o.o. – servisnoj radionici - pogonu Varaždin.

Također zbog specifičnog položaja željezničkog kolodvora Varaždin cestovni promet je prekinut pri svakom odlasku ili dolasku putničkih ili teretnih vlakova iz ili u pravcu Zagreba, Koprivnice i Golubovca.

To predstavlja poseban problem u vremenskim intervalima  vršnog prometa, te vozači često znaju prelaziti željezničko-cestovni prijelaz iako je spuštena brklja odnosno polubranik.

Vježbi će prisustvovati i zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije Alen Kišić.

Komentari