projekt u školi

U Gospodarskoj školi obilježen Jom Hašoa - dan sjećanja na žrtve holokausta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.06.2019. 08:53

Zadnja izmjena: 13.06.2019. 09:42

U srijedu je održano predavanje na engleskom jeziku o Holokaustu na kojem je prisustvovalo oko pedesetak učenika Gospodarske škole Varaždin. Tema predavanja bila je Holokaust i židovska povijest i kultura u Varaždinu.

Prezentaciju su održali učenici 2. T razreda Borna Kuhar, Ivana Zemljak i Gabriel Cindori pod mentorstvom prof. engleskog jezika Biserke Zajec koja trenutno provodi projekt o Holokaustu na Gospodarskoj školi.

Predavanje je organizirano povodom Jom Hašoa, Dana sjećanja na žrtve Holokausta koji ove godine pada 2.05.2019. Učenici 2. T razreda pripremili su dvije prezentacije. Učenik Borna Kuhar održao je uvodni govor u kojem je naglasio važnost učenja i poučavanja o Holokaustu. Tijekom prve prezentacije učenicima je predstavljen Holokaust kroz povijesne činjenice koje su bile ilustrirane odabranim scenama iz filma „Schindlerova lista“. Druga prezentacija „Jewish History and Culture in Varaždin“ pružila je učenicima uvid u bogatu povijest i kulturu varaždinskih Židova. Na kraju predavanja učenik Gabriel Cindori vodio je Kahoot quiz o Holokaustu u kojem su sudjelovali svi učenici a tri najbolja para učenika osvojili su nagrade.

Učenici Gospodarske škole aktivno su sudjelovali u projektu o Holokaustu te su tako 17.04.2019. učenici 4. S razreda posjetili izložbu „Židovi i Zagreb“ dok su učenici 2. T razreda 22.05.2019. posjetili izložbu „Židovi i Varaždin“ u varaždinskoj sinagogi.

U sklopu Tjedna upoznavanja groblja Europe organizirana je Edukativna šetnja Židovskim grobljem u Varaždinu u četvrtak 30. svibnja 2019. godine. pod vodstvom prof. Milivoja Dretara te su tako učenici 4. F razreda koji su posjetili groblje zajedno sa profesoricama Miom Klarić i Biserkom Zajec mogli saznati kako je groblje nastalo, sve o pogrebnim običajima i posljednjem počivalištu poznatih varaždinskih Židova, te o obnovi groblja.

Učenici Gospodarske škole pokazali su veliki interes i znanje na temu Holokausta u sklopu ovog projekta kojeg je prof. Biserka Zajec započela u ožujku 2019. godine i nastavit će s radom u sljedećoj školskoj godini

Komentari