U Lepoglavi otvorena izložba "Crtice iz povijesti hrvatske policije"

Objavljeno: 16.04.2015. 09:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/lepoglava izlozba policije

Do 30. travnja, u Domu kulture u Lepoglavi, može se razgledati izložba "Crtice iz povijesti hrvatske policije".

Izložba je postavljena zahvaljujući suradnji Muzeja policije i Koordinacije braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave, a u suorganizaciji s Turističko kulturno – informativnim centrom te pod pokroviteljstvom Grada Lepoglave, čiji je čelni čovjek – gradonačelnik Marijan Škvarić, na prigodnoj svečanosti i otvorio ovu zanimljivu izložbu.

- Izložba je dio programa kojim Koordinacija braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave obilježava 20. godišnjicu oslobođenja Hrvatske te 10. godišnjicu malonogometnog turnira koji se igra u spomen na trojicu policajaca iz ivanečko – lepoglavskog kraja koji su poginuli braneći Vukovar – Stjepana Vusića, Tomu Jambora i Josipa Kapustića – istaknuo je predsjednik Koordinacije Ljudevit Cikač, dodavši da se nada kako će je posjetiti što više mladih ljudi, koji će tako saznati o ulozi njihovih roditelja u Domovinskom ratu.

Otvarajući izložbu lepoglavski je gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo ponos i zadovoljstvo što se jedna takva izložba može razgledati u Lepoglavi.

- Ova izložba govori i o našim braniteljima, posebice policajcima iz Policijske uprave Varaždin, odnosno onima iz Lepoglave i Ivanca, koji su u Vukovaru dali svoj veliki obol u obrani domovine. Nadam se da će se s tim na ovoj izložbu upoznati i naši najmlađi – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, naglasivši i važnost policije u zaštiti ustavnog poretka i osiguranju reda i mira.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina koje daju presjek kroz povijest policije.

- Morali smo izloške prilagoditi prostoru koji nam nije dopuštao da izložimo trodimenzionalne eksponate, već uglavnom fotografije. Posjetitelji se tako mogu upoznati s poviješću policije prije, za i nakon 2. svjetskog rata, zatim sa sudjelovanjem policije u Domovinskom ratu, posebice tijekom 1991. godine, kada su se dogodila najveća stradavanja policajaca koji su, kao jedina naoružana formacija, izdržali prvi nalet srpskog agresora. O tome govori i 755 poginulih, 3.600 ranjenih i 31 nestalih policajaca u Domovinskom ratu. Posebno ističem da se na izložbi mogu vidjeti osobne stvari policajca Dragutina Špaca iz vremena obrane Vukovara i zatočeništva u srpskim logorima, zastava koju je prigodom ustroja Zbora narodne garde policiji dao predsjednik Franjo Tuđman te zastava Specijalne policije Roda – istaknuo je voditelj Muzeja policije Željko Jamičić.

Na izložbi se mogu vidjeti i službena vozila policije od 1913. godine, kada je nabavljeno prvo takvo vozilo, zatim sadašnjost policije te karikature na kojima su u glavnoj ulozi policajci. Također, na izložbi svoje radove izlaže Ivica Vugrinec – policijski specijalac i stopostotni ratni vojni invalid.

Tijekom otvorenja izložbe, kojem su uz zamjenike gradonačelnika gradova Lepoglave i Ivanca - Hrvoja Kovača i Čedomira Bračka, te načelnika PU Varaždinske Darka Jurčeca, nazočili i načelnici policijskih postaja, ravnatelji obrazovnih i drugih ustanova s područja grada Lepoglave, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja, nastupio je Tamburaški orkestar djelatnika MUP-a, pod ravnanjem Nevenke Pavleković.

Iste je večeri Tamburaški orkestar MUP-a u Lepoglavi održao i cjelovečernji koncert.

{gallery}lepoglava izlozba policije{/gallery}

Komentari