međimurska županija

U Murskom Središću i Prelogu telemedicinski centri za dijagnostiku bolesti srca i krvnih žila

Objavljeno: 23.01.2024. 13:11

Zadnja izmjena: 07.03.2024. 14:44

Dom zdravlja Čakovec, ulaskom u projekt Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nazvan Telecordis,  na području Međimurske županije uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra i to u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi.

U tamošnjim ambulantama Doma zdravlja pacijentima će biti na raspolaganju po jedan holter EKG uređaj, za praćenje rada srca, te KMAT uređaj, namijenjen kontinuiranom mjerenju arterijskog tlaka, a zasad su s radom započeli centri u Murskom Središću i Prelogu. Mjerenja  očitavaju kardiolozi u zagrebačkoj poliklinici Srčana, te telemedicinom šalju u pacijentov eKarton izabranom obiteljskom liječniku. U ambulanti u Murskom Središću, uređaje pacijentima postavljaju medicinske sestre Sara Tekeli i Jelena Flac.

- Sjajan projekt, koji nas je danas okupio, možemo opisati rečenicom da je našim ljudima na raspolaganju modernizirana, dostupna, efikasna, specijalistička kardiološka dijagnostika na razini primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom centara odgovaramo na potrebu preventivnih kardioloških pregleda u svijetlu visoke smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila i u Međimurju - rekao je župan Matija Posavec.

Telemedicinski centri sigurno će smanjiti i dugačku listu čekanja od 420 dana na ove usluge u našoj Bolnici. Predstavljanju u Murskom Središću prisustvovali su i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u Međimurju i drugi uzvanici.

Komentari