U obiteljskoj kući u Pribislavcu više se osoba otrovalo plinom

Objavljeno: 27.12.2012. 13:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Više osoba otrovalo se ugljičnim monoksidom tijekom Božićnog ručka u jednoj obiteljskoj kući u Pribislavcu kraj Čakovca. U kući su boravile tri odrasle osobe i četvero djece, a više njih osjetilo je lakše simptome trovanja. Srećom, radi se samo o lakšem trovanju te su svi ozlijeđeni nakon što im je pružena liječnička pomoć pušteni kućama. 

Veću tragediju spriječili su sami ukućani koji su osjetili da nešto nije u redu i brzo izašli iz kuće, pozvali djelatnike tvrtke Međimurje plin, koja distribuira plin na području Međimurja, te Hitnu medicinsku pomoć. Sve to događalo se tijekom Božićnog ručka u obiteljskoj kući u ulici Bana Josipa Jelačića u Pribislavcu. U kući su boravile tri odrasle osobe i četvero djece, a nakon što su neki od njih počeli osjećati simptome trovanja, odnosno malaksalost i umor, brzo su reagirali i spriječili tragediju. Ugljični monoksid je inače izuzetno otrovan plin bez boje i okusa tako da ga nije moguće namirisati. 

Djelatnici Međimurje plina su zatvorili dovod plina, a ovlašteni dimnjačar je utvrdio da je sve u redu s dimnjakom, ali da je u kući ipak prevelika koncentracija ugljičnog monoksida. Točan uzrok stvaranja veće koncentracije plina koji nastaje izgaranjem bit će utvrđen očevidom, no sumnja se da su uzrok istjecanja plina - vremenski uvjeti. Na području Međimurja je naime na Božić puhao jaki južni vjetar koji je najvjerojatnije spriječio izlazak plina kroz dimnjak u atmosferu i potisnuo ga natrag u kuću. 

Komentari