U Opeki središnja svečanost Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma

Objavljeno: 13.05.2012. 14:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Od 14. do 19. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po drugi puta organizira Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i na žalost mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze.

Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske radi zajedničkog nastupa prema javnosti.

Središnja svečanost otvorenja ovogodišnjeg II. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske održat će se 14. svibnja ove godine u Arboretumu Opeka, koji je najstariji zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj.

Županijska JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan organizator ovog središnjeg događaja, kao i mnoštva aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u Arboretumu Opeka.

Kao i lani, glavni je cilj „Tjedna“ promocija vrijednosti i važnosti botaničkih vrtova i arboretuma za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: botanički vrtovi i arboretumi su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takvi također imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

U razdoblju od 14. do 19. svibnja širom Hrvatske (Opeka/Marčan/Vinica, Zagreb, Krasno, Rijeka, Kaštela, Split, Trsteno, Dubrovnik, Lisičine/Voćin/Našice) odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti...) za školsku djecu i javnost.

Komentari