U Varaždinskoj županiji preuhranjeno 15 posto učenika, 3 posto debelo!

Objavljeno: 03.02.2013. 11:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Oko 15 posto školske djece u Varaždinskoj županiji je preuhranjeno, dok je oko 3 posto njih debelo, izjavila je to Franciska Lančić, spec. školske medicine.

- Iznad smo republičkog prosjeka. Naime, prema podacima sa sistematskih pregleda u Varaždinskoj županiji, oko 15 posto školske djece je preuhranjeno, dok je oko 3 posto njih debelo. Najveći porast preuhranjenih zabilježen je u razdoblju između mjerenja u petom i sedmom razredu - rekla je.

Pogledavši jelovnike dostupne na web stranicama škola, ispada da se učenici u školama izvan Varaždina kvalitetnije hrane, nego oni u gradu.

- Naravno da su prije jeli pizzu, ali otkako sam ja u školi, toga više nema. Jelovnik smo počeli postupno mijenjati, budući da smo trebali opremiti kuhinju i kupiti suđe, i eto, djeca su danas svaki dan na kuhanoj i toploj hrani - otkrila je ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec.

Oko 90 posto od ukupno 511 učenika OŠ Sračinec tako se hrani u školskoj kuhinji.

- Svježe namirnice svakodnevno dobivamo, dok ovaj mjesec pokušavamo uvesti sarmu. Uvijek nastojimo uvesti nešto novo. No, ako primijetimo da djeci ne odgovara neko jelo, više ga ne pripremamo. Usto, u dogovoru s roditeljima i liječnicima pripremamo i posebna jela za dvojicu učenika koji imaju dijabetes - dodala je također.

I dok je OŠ Sračinec u potpunosti izmijenila jelovnik, u varaždinskoj VI. osnovnoj školi to su učinili tek nedavno.

- U školi smo polako počeli mijenjati jelovnik. Znači, pizze, bureke, parizere, hrenovke, paštetu i ledene čajeve zamijenili su crni kruh, graham pecivo, voće, pileća i pureća prsa te čista svinjska šunka. Usto, povećali smo unos mlijeka te glukoze putem prirodnih sokova - nabrojala je Mihaela Vrbnjak, prof. biologije i kemije te članica tima za izradu jelovnika u školama.

Iako bi za 800 učenika htjeli pripremati kuhanu hranu, nemaju prostorne kapacitete.

- Hranu ne kuhamo jer imamo premalu kuhinju za kapacitet od 800 učenika koji se gotovo svi hrane. Nemamo prostora i mogućnosti da skuhamo i serviramo hranu za sve njih. No, u dogledno vrijeme kada se škola proširi, svakako ćemo pripremati i kuhanu hranu - izjavila je M. Vrbnjak.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari