U Varaždinskoj županiji udareni su temelji hrvatskog vatrogastva

Objavljeno: 04.05.2012. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Vatrogasci diljem Hrvatske, a posebno na području Varaždinske županije, danas slave svoj dan te blagdan svog zaštitnika Svetog Florijana. Zašto posebno u Varaždinskoj županiji? Zato jer su upravo u toj županiji udareni temelji hrvatskog vatrogastva.

>> Više od 10 tisuća vatrogasaca s područja županije slavi svoj dan

Već 1864. godine u Varaždinu je osnovan Prvi Hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Ipak to nije bila vatrogasna postrojba u Hrvatskoj budući da je godinu dana ranije slična postrojba osnovana u Rijeci.

Osam godina kasnije, 1872. godine, osnovano je i prvo hrvatsko dobrovoljno vatrogasno društvo na selu u Hrženici kraj Ludbrega.

Vatrogastvo na području Varaždinske županije je i danas vrlo razvijeno i organizirano. Na području Varaždinske županije danas naime djeluju dvije profesionalne i čak 131 dobrovoljna vatrogasna postrojba s više od 10 tisuća članova, a ni za budućnost ne treba strahovati jer više od 1 500 mladih žitelja Varaždinske županije su članovi vatrogasne mladeži.

Javna vatrogasna postrojba Varaždin jedna je pak od najcijenjenjenijih, najbolje organiziranih, obučenih i opremljenih vatrogasnih postrojbi na području cijele Hrvatske.

Vatrogasci s područja Varaždinske županije, osim što uspješno djeluju na svom području, svakog se ljeta u velikom broju odazovu da preuzmu dežurstva na priobalnom području. Ni jedan veliki požar u priobalju, a u zadnjih desetak godina bilo ih je nekoliko antologijskih razmjera, nije ugašen bez sudjelovanja neustrašivih varaždinskih vatrogasaca.

Osim što slave Dan hrvatskog vatrogastva, borci protiv vatre diljem Hrvatske danas slave i blagdan svog zaštitnika, Svetog Florijana.

Legenda o Florijanu seže do 304. godine kada je, tada umirovljeni glavni činovnik Florijan, rimskim vlastima koje su u to vrijeme proganjale kršćane, priznao da je i on katoličke vjere. Iako su mu ponudili da se izvuče od kazne, Florijan je ostao dosljedan.

Rimljani su Florijana mučili i zatim ga bacili u rijeku sa kamenom oko vrata. Odmah nakon njegove smrti počela su se događati čuda, a Florijan je kasnije proglašen svecem.

Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce, a osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj.

Komentari