u topličkoj školi

FOTO Učenici topličke škole na poseban su način obilježili Kukuljevićeve dane i uživali u nastavi na otvorenom

Objavljeno: 30.10.2017. 19:55

Zadnja izmjena: 30.10.2017. 20:03

Povodom Kukuljevićevih dana održanih u Varaždinskim Toplicama u organizaciji ogranka Matice hrvatske, održan je sat Povijesti, Hrvatskoga jezika i Vjeronauka na kojem su sudjelovali učenici 4.a i 4.b razreda sa svojim učiteljicama Ružicom Erić i Biserkom Bešenić te učenici 7.a i 7.b razreda s učiteljicama Anom Lodeta, Sanjom Habek i učiteljem Dragom Ilićem.

Integrirani sat održan je na brežuljku uz kapelicu i grob Antuna Kukuljevića na kojem se nalazi željezni križ koji je dao podići njegov sin Ivan Kukuljević Sakcinski. Ovaj znamen je nijemi svjedok nazočnosti u našem zavičaju glasovitih hrvatskih velikana Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Nazočnim učenicima obratio se predsjednik topličkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Juranić i učitelj povijesti Drago Ilić koji je govorio o 170. obljetnici uvođenja hravatskog jezika u javnu uporabu upravo na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog. 

Nakon povijesnih sadržaja slijedio je prigodni recital koji je pripremila učiteljica hrvatskog jezika Sanja Habek, a na kraju sata je mjesni župnik govorio o kapelici Svetog Duha, počivalištima pokojnih i našem odnosu prema grobljima s naglaskom na predstojeći blagdan Svih svetih. Kratkom molitvom i polaganjem svijeća i cvijeća na grob Antuna Kukuljevića, završio je ovaj integrirani sat, raznolik po sadržajima i ambijentu u kojem je realiziran.

Komentari