Učestali požari na otvorenom, policija podsjeća na sigurnosne mjere

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 01.04.2014. 18:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Broj požara povećava se u vrijeme sušnih proljetnih, ljetnih i jesenskih perioda, u skladu s uvjetima i mogućnostima spaljivanja.

Zbog učestalih požara varaždinska policija ponovno upozorava kako požari na otvorenom, uz štete izazvane samim požarom, rezultiraju i indirektnom štetom na vatrogasnoj opremi, koja na kraju pada na teret lokalne uprave i samouprave, odnosno samih građana.

- Ovom prilikom skrećemo pozornost građanima da se pri spaljivanju raslinja na poljoprivrednim površinama pridržavaju sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru - ističu iz PU varaždinske.

Sigurnosne mjere kojih se treba pridržavati su sljedeće:

- Tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti,
- Oko mjesta spaljivanja potrebno je izorati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara,
- Ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba za eventualno gašenje požara ako vatra izmakne kontroli, te ugrozi okolna materijalna dobra i ljudske živote,
- Na mjestu spaljivanja potrebno je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, kante s vodom i drugo),
- Spaljivanje se vrši isključivo danju za mirna vremena bez vjetra, uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje,
- Kod većih površina od 1 ha potrebno je osigurati dežurstvo javne vatrogasne postrojbe ili dobrovoljnog vatrogasnog društva,
- Zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.
- Nakon obavljenog spaljivanja potrebo je mjesto pregledati i ostatak žara u potpunosti ugasiti.

Zakonom o zaštiti od požara predviđena je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna, u slučaju nehaja u iznosu 2.000 do 15.000 kn. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna kaznit će se pravna osoba koja propustom izazove požar, odnosno 2.000 do 15.000 odgovorna osoba u pravnoj osobi, podsjećaju iz varaždinske policije.

Komentari