Udruga "Prostata" najavila 6. Dan kestena na varaždinskom Korzu

Objavljeno: 04.10.2013. 20:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger / VT

Udruga za prevenciju raka prostate "Prostata" Varaždin i ove godine organizira manifestaciju pod nazivom Dan kestena, koja će se održati u petak, 11. listopada na varaždinskom Korzu.

Na 6. Danu kestena u vremenu od 17 do 21 sat aktivisti udruge na Korzu će prodavati pečene kestene, kolače od kestena i kuhano vino. Na video-zidu će se prikazivati edukacijski sadržaji o bolestima prostate, a sve s ciljem kako bi javnosti ukazali na značenje prevencije i ranog otkrivanja bolesti prostate.

Ove će godine uz brojne druge izvođače, kao što su band DND Varaždin, Timeless, ženski vokalni ansambl Kaliope, Vladimir Kočiš Zec, grupa Fast food i Praline, Kvartet Varaždin, Nenad Kumrić Charlie i Zdravko Škender, u glazbenom dijelu programa nastupiti i klapa Maslina.

Osim najave 6. Dana kestena, na konferenciji za novinare održanoj u petak 4. listopada, stručni suradnik udruge Prostata, dr. Damir Štajcar, spec. urolog, osvrnuo se i na stanje vezano uz učestalost raka prostate.

- Karcinom prostate jedan je od najčešćih karcinoma kod muške populacije. Po sadašnjim statistikama on je drugi karcinom po incidenciji u Hrvatskoj što se tiče muškaraca, dok u Europi i SAD-u zauzima prvo mjesto - napomenuo je Štajcar, istaknuvši kako rano otkrivanje raka prostate znači i izlječenje. Spomenuo je ovom prilikom i pilot-projekt ranog otkrivanja raka prostate, započet prije dvije godine, koji je zaustavljen zbog nedostatka financijskih sredstava.

- Udruga Prostata unatoč prekidu projekta želi nastaviti s prevencijom, kao i edukacijom muške i ženske populacije o bolestima prostate i potrebi javljanja na preventivne preglede - rekao je Štajcar.

Podršku ovoj akciji i radu Udruge Prostata daju i Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Komentari