Udruga slijepih: Želimo da slijepi imaju iste mogućnosti kao i osobe koje vide

Objavljeno: 14.10.2012. 09:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Andrej Švoger

Uoči Međunarodnog dana bijelog štapa predsjednik županijske Udruge slijepih upozorio je na probleme s kojima se susreću njihovi članovi.

Stanislav Brlenić iz Vukovoja u Klenovniku, nakon punih 16 godina na burzi, tek je nedavno dobio posao. Razlog tome jest taj što je Brlenić slabovidna osoba.

Posao je dobio isključivo zahvaljujući županijskoj Udruzi slijepih čiji je član i koja ga je preko programa javnih radova zaposlila u svom uredu.

No, ni taj posao nije zauvijek - tek na tri mjeseca.

Brlenić će nakon toga ponovno na burzu i s oko 600-ak kuna mjesečno nastaviti sam živjeti u kući bez vodovoda.

Na njegov je problem uoči Međunarodnog dana bijelog štapa upozorio Davor Janjušević, predsjednik županijske Udruge slijepih.

- Država koja je zakonski regulirala da osobe s invaliditetom imaju prednost pri zapošljavanju, taj zakon ne provodi - napomenuo je.

No, osim države, za osobe s invaliditetom očito ne mare ni jedinice lokalne samouprave.

Naime, Udruga slijepih okuplja članove iz područja cijele županije, te logično, očekuju od svake općine i grada da im pomogne u financiranju.

No, iako s većinom imaju dobre odnose, s općinom Gornji Kneginec ne mogu pronaći zajednički jezik.

- S područja Gornjeg Kneginca u udruzi imamo 11 članova. U posljednjih 15 godina od njih smo jedne godine dobili jedino 2000 kuna. Svake im godine iznova šaljemo naš program rada, ali ne dobivamo ni odgovore, kamoli novac. Njihovi su izgovori da imaju odjel za socijalno zbrinjavanje koji pomaže slijepim i slabovidnim osobama, ali u pitanju su poklon paketi koji nemaju nikakve veze sa sljepoćom - upozorio je predsjednik.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari