Umirovljenici koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ne moraju dostavljati OIB

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.10.2013. 13:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u studenom će obustaviti isplatu mirovina svim korisnicima koji ne dostave OIB, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ipak, umirovljenici koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i u našoj zemlji primaju mirovinu ne moraju sami HZMO-u dostavljati svoj OIB. Zavod je automatski, od Porezne uprave, za sve umirovljenike koji imaju prebivalište u Hrvatskoj dobio njihove OIB brojeve.

Svoj OIB trebaju dostaviti korisnici hrvatske mirovine s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, jer određen broj takvih umirovljenika nije podnio Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a  Ministarstvu financija Republike Hrvatske – nadležnoj poreznoj upravi.

HZMO je ljudima u inozemstvu posalo dopise kojima ih upozoravaju da do kraja listopada moraju dojaviti svoj OIB inače će im se obustaviti isplata mirovine.

OIB nije i dalje dostavilo oko 5400 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj i čak 48 tisuća umirovljenika koji mirovine dobivaju u inozemstvu. Najviše njih, oko 18 tisuća, živi u BIH.

Komentari