Uz ogroman trud i odricanja u lovištima Varaždinske županije uspješno se gospodari

Objavljeno: 21.04.2015. 15:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Andrej Švoger

Redovno godišnje zasjedanje Skupštine Lovačkog saveza Varaždinske županije održano je u subotu i proteklo je u raspravi kako se što bolje pripremiti za produljenje lovozakupa za još jedno desetgodišnje razdoblje dosadašnjim lovozakupnicima...

Naime, tekući lovozakup traje do kraja ožujka iduće godine pa su, u suradnji s tijelima županije, počele opsežne pripreme za nastavak gospodarenja u 30 zajedničkih lovišta koje su formirane u ovoj županiji.

Na Skupštini su podneseni izvještaji o radu i financijskom poslovanju, te program rada za narednu godinu. Predsjednik Saveza Ivan Kutnjak se posebno osvrnuo na dosadašnje već devetogodišnje gospodarenje lovištima, doznajemo od Slavka Labaša, tajnika LS Varaždinske županije.

Kutnjak je naglasio kako se velika većina lovozakupnika potrudila da i u sve složenijim ekološkim i drugim uvjetima relativno uspješno gospodare povjerenim lovištima.

 Uz zahtjev za produljenje lovozakupa, lovozakupnici su iznijeli niz podataka o velikoj aktivnosti lovaca u uzgoju i zaštiti divljači. Primjerice, da bi se životinjski fondovi održavali na propisanoj razini, lovozakupnici su samo u posljednjih osam godina u lovište unijeli 130 živih zečeva, 25 tisuća fazana i blizu tisuću trčki.

Ovdje nije uzet u obzir unos divljači u komercijalno lovište Zelendvora, napominju u LS Varaždinske županije. Za troškove nabavke žive divljači, zatim za izgradnju lovnogospodarskih i drugih objekata, te za prehranu i prihranu divljači, lovci su u osam godina potrošili blizu 48 milijuna kuna.

Samo za prihranu i prehranu divljači lovozakupnici su divljači izložili u osam godina ukupno blizu tri tisuće tona kukuruza i druge hrane. Uz to lovci su dali i više od 500 tisuća dobrovoljnih radnih sati na poslovima u lovištima. U raspravi su dominirale teme o problematici uzgoja i zaštite divljači i ponovno je apelirano za sistemsko rješenje problematike šteta na cestama kod naleta vozila na divljač.

Skupština je donijela novi statut usklađen s novim Zakonom o udrugama, a u svečanom dijelu Skupštiune lovcima su uručena  odlikovanja HLS i zlatne plakete županijskog saveza.

Odlikovanjem prvog reda HLS odlikovao je dva lovca (Stanislav Modrić i Darko Zaplatić), odlikovanjem drugog reda 14 lovaca i odlikovanjem trećeg reda 32 lovca. Za 50 godišnji aktivni rad u lovstvu ili 80 godina starosti a da su i nadalje aktivni u lovačkim društvima, Lovački savez Varaždinske županije  nagradio je zlatnim plaketama šest lovaca. To su Slavko Filipović, Predrag Grims, Franjo Mlinarić, Ivan Pikutić, Gabrijel Platušić i Josip Remenar.

Prigodni program izveli su rogisti županijskog lovačkog saveza.

Komentari