V. Toplice: Novi projekti najavljeni na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 13.04.2014. 13:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Unatoč povećanju broja kaznenih djela – sa sedam na 14, policijska postaja Novi Marof, na području Varaždinskih Toplica u prvom tromjesčju ove godine, bilježi pozitivne rezultate.

- Navedeno povećanje kriminaliteta odnosno broja kaznenih djela odnosi se prvenstveno na otkrivanje kaznenih djela sa poznatim počiniteljima, uglavnom zbog nedozvoljenog držanja oružja,  dok je kretanje općeg kriminaliteta u okvirima očekivanog stanja. Konkretnije, najviše je onih kaznenih djela  koja nisu bila prijavljena od strane građana već su rezultat samostalnog rada i otkrivanja policije. Uglavnom je riječ o organiziranom kriminalu na štetu maloljetnika - istaknuo je zamjenik predsjednice Vijeća za komunalnu prevenciju, Nikola Beštek, na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Varaždinskih Toplica.

U navedenom je razdoblju Policijska postaja Novi Marof na topličkom području zabilježila jedno teško kazneno djelo ubojstvo u siječnju kao i dvije provale. U jednoj od njih, u Vrtlinovcu – nepoznati je počinitelj ukrao sef s oružjem i novcem.

Od 28 prometnih nesreća na području novomarofske policije u kojima je poginulo pet osoba, na topličkom se području dogodilo njih sedam s jednom poginulom osobaom. 

Uspoređujući s istim razdobljem lanjske godine prometnih je nesreća sveukupno 20 posto manje, dok je u Toplicama došlo do povećanja za čak 40 posto – sa tri u 2013. na sedam u 2014. godine.

Prevencija
Dvije su osobe prekršajno prijavljene za narušavanje javnog reda i mira. Što se, pak, prevencije tiče policijski će se službenici više bazirati na prevenciji u prometu . Osobito će pod "prismotrom" biti pješaci i biciklisti u samome gradu.  U suradnji s PU varaždinskom biciklistima će se poklanjati reflektirajući prsluci,  kako bi bili što uočljiviji u prometu.

U vrijeme ljetne sezone kada uobičajeno zbog većeg broja gostiju u Toplicama dolazi do učestalijih krađa, policija će u hotelu "Minerva" otvoriti info centar na kojemu će dežurati kontakt policajac.

Od učenja o prevenciji nisu izuzetni niti oni najmlađi te će se u osnovnoj školi i dječjem vrtiću održati predavanja s temom na pravilnom ponašanju u prometu. Najavljena je dodatina prometna signalizacija na križanju ulica Kralja Tomislava, Braće Radića i Ludbreške ulice.

U ovoj će godini Policijska uprava provoditi akciju „Manje oružja, manje tragedija“.

Komentari