Varaždin: Gradski vijećnici dali "zeleno svjetlo" bojama u centru grada

Objavljeno: 05.06.2014. 14:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Prihvaćanjem izmjena i dopuna Odluke o uvjetima za postavljanje terasa na javnim površinama u povijesnoj jezgri, na posljednjoj su sjednici varaždinski gradski vijećnici dali "zeleno svjetlo" slobodnijem uređenju terasa u centru Varaždina u odnosu na dosadašnje.

Kako napominju iz gradske uprave, ovime će se izbjeći stroga uniformiranost opreme terasa i omogućiti različitost i živopisnost koja neće narušiti uređenost i vizure grada, o čemu će brinuti tročlano povjerenstvo za terase u povijesnoj jezgri.

Iako stolice i stolovi ne smiju biti od običnog plastičnog materijala, sada se dozvoljavaju metalni, drveni ili drugi prirodni materijali te materijali od kvalitetne plastike (poput imitacije ratana). Tende, suncobrani i garniture za sjedenje sada mogu biti od platna nježnih boja, uz moguću vrlo diskretnu reklamu (i dalje nije dozvoljeno reklamiranje žestokih pića i cigareta).

Živopisnosti će sigurno doprinijeti i mogućnost postavljanja ograda uz terase na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom i Trgu Miljenka Stančića. Nova odluka sada dopušta ograde u obliku vaza s cvijećem i zelenilom, a ograde, postavljene unutar površine zakupljenih terasa, mogu biti i od metalnog, drvenog i drugog materijala, ali uz dozvolu povjerenstva za terase i do 1 m visine.

Prema odluci gradskih vijećnika, točionici se mogu postavljati u zoni B povijesne jezgre i to u vrijeme javnih manifestacija kojima je organizator Grad Varaždin, isključivo na površinama koje imaju osiguranu potrebnu infrastrukturu i zadovoljene tehničke uvjete propisane  drugim pravilnicima i propisima.

Ovim izmjenama i dopunama riješeno je i pitanje postave automata i hladnjaka za prodaju sladoleda. Moći će se postavljati uz sve ugostiteljske objekte, uz prethodnu suglasnost stručnog povjerenstva i uz uvjet da za njih vlasnici  koriste električnu energiju iz svog ugostiteljskog objekta, a ne s javne površine.

Detalje ove odluke, koja je već na snazi, svi zainteresirani mogu doznati u Upravnom odjelu za komunal i urbanizam Grada Varaždina, napominju iz Grada Varaždina.

Komentari