Poduhvat

Varaždinac Ivan Breskvar biciklom spasio židovske dječake i našao se među slovenskim pravednicima

Objavljeno: 14.02.2016. 10:45

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:05

Foto: Milivoj Dretar

Novoobjavljena knjiga “Slovenski pravični med narodi“ krije ime jednog Varaždinca na popisu Slovenaca koji su tijekom Drugog svjetskog rata pomagali Židovima i skrivali ih od nacističkog i ustaškog terora...

Naime, kako doznajemo od povjesničara, prof. Milivoja Dretara, među spomenutim pravednicima navodi se Ivan Breskvar. Taj je rođeni Ljubljančan (1905.) kao mladi tekstilni inženjer došao u Varaždin gdje se zaposlio i zasnovao obitelj.

- U Varaždinskoj tvornici svile upoznao se s Milanom Blassom, a to će prijateljstvo postati temeljem priče o spašavanju dvaju židovskih dječaka: Artura Rosnera i Vedrana Harya. Kako su protužidovske odredbe odmah po dolasku ustaša na vlast usvojene u cijeloj NDH, tako su se i varaždinski Židovi našli na udaru. Većina varaždinskih Židova odvedena je već u ljeto 1941. u razne logore: Gospić, na Pag, u Jasenovac, Loborgrad, a nekolicina ih je stavljena pod jaki nadzor – podsjeća Dretar.

Varaždin se smatra prvim 'Judenfrei' gradom u NDH. U jesen 1942. započinje konačan obračun u Velikoj župi Zagorje – trebalo je sve preostale Židove iz Varaždina, Ludbrega i obližnjih sela deportirati u logore smrti.

- Na njihovu imovinu su oko bacili lokalni ustaški dužnosnici - rekao je povjesničar Milivoj Dretar koji je pomogao oko nastanka teksta o Breskvaru u slovenskoj knjizi.


Knjigu u slovenskoj i engleskoj verziji objavio je Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti iz Ljubljane.

U tekstu Reševanje na kolesu (Spas na biciklu) Miriam Steiner Aviezer, ujedno autorice knjige Hrvatski Pravednici, doznajemo kako su spašeni židovski dječaci. Nakon odvođenja njihovih roditelja u Jasenovac, četverogodišnji Artur i nekoliko mjeseca star Vedran ostali su sami, a preuzeo ih je Milan Blass, Arturov ujak.

U nemogućnosti da ih dalje skriva u svom varaždinskom stanu, Milan je zamolio svog dobrog prijatelja Ivana Breskvara da ih biciklom odvede u selo Cerje Nebojse gdje su kod obitelji Kumrić skrivani do kraja rata i na taj način spašeni.

- Dječaci su odrasli, Artur je postao ugledan varaždinski inženjer, dok se Vedran još kao dijete odselio u Izrael. Za svoje roditelje nikad nisu čuli– ubijeni su u ustaškim logorima i ta je tragedija koja je obilježila njhove živote. Ivan Breskvar umro je 1986. i pokopan na varaždinskom Gradskom groblju – napominje Dretar.

Država Izrael mu je posthumno 1998. godine dodijelila odlikovanje Pravednik među narodima, najviše koje Država Izrael dodijeluje nežidovima.

Ivanovu medalju Yad Vashema danas čuva sin Juraj koji danas živi u obližnjem Jalžabetu.

Komentari