Varaždinac Zlatan Avar jedan od kandidata za novog ravnatelja HRT-a

Objavljeno: 13.09.2012. 18:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Varaždinac Zlatan Avar jedan je od osmero kandidata za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Avar na HRT-u radi jedanaest godina kao direktor za razvoj informacijskih sustava, a o kandidaturi je počeo razmišljati prije pet godina.

– Kada je istekao mandat tadašnjem ravnatelju Mirku Galiću, počeo sam razmišljati o svojoj kandidaturi za glavnog ravnatelja HRT-a. Shvatio sam da imam svo potrebno znanje i energiju za obavljanje te funkcije. Situacija na HRT-u u posljednje dvije do tri godine, kao i podrška mojih kolega, ponukala me da se ipak javim za kandidata jer smatram da svojim iskustvom i znanjem, ali i iskustvom tima koji stoji iza mene, mogu stvari promijeniti na bolje – rekao je Avar.

Što se situacije na HRT-u tiče, ona je financijski stabilna. Međutim, organizacijski je javna televizija u rasulu.

– Moj je posao razvijanje poslovnih procesa, odnosno organizacijskih sustava i samo restrukturiranje organizacije. Smatram da u ovom trenu nije ključno otpuštanje viška radne snage na HRT-u, o kojem se naveliko priča, već su potrebne duboke strukturne promjene – objasnio je Avar.

- To znači da se prvenstveno trebaju ozbiljno sagledati svi poslovni procesi, a sukladno tome raspodijeliti troškovi te tehnološki i ljudski kapaciteti. Tek tada se može vidjeti u kojim segmentima postoji višak ili nedostatak adekvatnih kadrova - dodao je.

Jedan od većih problema javne televizije je i tehnološka zastarjelost.

– Tehnološka platforma HRT-a je zastarjela i ona ne drži korak s novim trendovima. Cijeli je sustav potrebno modernizirati, kao i ispuniti funkciju HRT-a kao javnog servisa koji građanima mora ponuditi javni sadržaj. Također, javna televizija posjeduje veliku arhivsku građu koja je definirana kao nacionalno blago. Jedan od mojih ciljeva je digitalizacija te arhivske građe, što je vrlo vrijedna investicija – naglasio je Avar.

Zlatan Avar rođen je 1974. godine u Varaždinu, gdje i živi. Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike, a svakodnevno putuje na posao u Zagreb. Na javnu je televiziju došao sasvim slučajno i tamo izgradio karijeru.

Kako sam kaže, njegov program za glavnog ravnatelja HRT-a je konzervativan.

– To znači da nema nekontroliranih otpuštanja. Prvo treba smanjiti troškove poslovanja, fokusirat se na projekte koji se mogu izvršiti u jednom mandatu i investicije koje idu u financijsku konstrukciju, a najviše se tiču modernizacije tehnologije. Napominjem da na HRT-u postoji kritična masa kvalitetnih i vrijednih ljudi zahvaljujući kojima je HRT u nezahvalnim okolnostima ispunio javnu ulogu. – završio je Avar.

Komentari