Varaždinci rado pomažu i zagrebačkim studentima u nevolji

Objavljeno: 25.04.2012. 18:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Nezaposleni studenti u Hrvatskoj u velikoj mjeri tijekom školovanja moraju se oslanjati na financijsku pomoć roditelja. Međutim, ako ih nemaju, prisiljeni su ponekad tražiti pomoć dobrih ljudi. A danas su je tražile – i našle, dvije studentice iz Zagreba koje smo zatekli ispred jednog varaždinskog trgovačkog centra.

Vanesa Bajrić i Ksenija Sadiković nerazdvojne su cimerice, a zajedno studiraju na drugoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Do prije godinu dana nisu ni pomišljale da će novac za pokrivanje troškova svog školovanja, morati tražiti doslovno – na ulici!

- Na prvoj godini fakulteta doživjela sam obiteljsku tragediju. Ostala sam sama bez roditelja i rodbine prije godinu dana. Nadala sam se da će mi institucije pomoći da mogu plaćati barem troškove stanarine, ali brzo sam se uvjerila da od toga nema ništa. Moram povremeno raditi da bi preživjela i studirala, a cimerica mi pomaže prikupljati i donacije – pojasnila je svoju nezavidnu situaciju Vanesa dodavši kako nema „filing“ da su u prošnji.

Naše sugovornice priznaju da je najbolji recept za siromašne studente istovjetan izreci: „Pomogni si sam – i Bog će ti pomoći“!

Inače, one funkcioniraju kao dobro uhodan tandem, a novac su skupljale i putem interneta. Zanimalo nas je odakle im ideja da ostave virtualni svijet i priđu ljudima sa jednostavnom zamolbom da im pomognu. Ako to žele i mogu.

- Na ideju smo došle kada je na vrata našeg skromnog studentskog stana pokucao prosjak! Nismo mu mogle dati bog zna što, ali je bilo od srca. Pomislile smo – kad može on, zašto bi nas trebalo biti sram zamoliti za pomoć. Tako je počela naša akcija, ali znajte – čistimo mi urede kad se isprazne i uvijek imamo zasukane rukave – istaknula je Ksenija od koje doznajemo i to da buduće ekonomistice od posla i „štrebanja“ nemaju vremena da nađu dečke!

- Mislim da bi nas brzo ostavili jer nemamo vremena za izlaske. Danas ostajemo u Varaždinu svega nekoliko sati i vraćamo se u Zagreb. Nismo gnjavatorice i ovim putem želimo zahvaliti svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Imena svih donatora koji nisu željeli ostati anonimni, objavljujemo na službenim stranicama našeg fakulteta – kažu djevojke kojima je očigledno stalo da njihovo prikupljanje novca bude maksimalno transparentno.

Komentari