Varaždinska županija i Grad Lepoglava predstavili zajedničke projekte

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 22.05.2014. 17:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači u Varaždinu u srijedu su predstavljeni projekti "Tehnološki centar drvne industrije Lepoglava" i "Centar bioraznolikosti Zagorski Bregi", čiji nositelj je Grad Lepoglava, a Varaždinska županija se uključila kao partner.

Projekte su predstavili župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Grada Lepoglave, ujedno i saborski zastupnik Marijan Škvarić.

Tom je prilikom župan Štromar izrazio veliko zadovoljstvo što je Varaždinska županija u partnerstvu s Gradom Lepoglava u provođenju ovih projekata.

- Drago mi je da Županija surađuje s Lepoglavom na provođenju ovih projekata koji su međusobno povezani i koji će postati centar znanja i pomoći svim našim poduzetnicima – rekao je župan te dodao kako je Varaždinska županija u 2014. godini rezervirala 100.000,00 kn za potrebe pripreme projekta. Sa započetim projektima zadovoljan je i Marijan Škvarić.

- Državni zavod za zaštitu prirode zajedno s Varaždinskom i Krapinsko zagorskom županijom stvara stručnu podlogu za regionalni park prirode Hrvatsko zagorje. Park će obuhvaćati Ravnu Goru, Maceljsku goru, Strahinjščicu i Ivanščicu te Bednjanski kraj. Park obiluje zaštićenim i ugroženim vrstama, pokriva Alpsko gorje i Dinaride te njihove specifičnosti. Projektom Centar bioraznolikosti Zagorski bregi stvorit će se potporna infrastruktura na rubu Parka Hrvatsko zagorje, gdje postoji sva infrastruktura potrebna za izgradnju centra takvog oblike te dobra prometna povezanost - rekao je Škvarić te dodao kako će Centar biti izgrađen od prirodnih materijala i uklopiti će se u vizuru Parka.

Od lokacije Centra postoje uređene ceste i putevi prema svim dijelovima budućeg Parka, lokacija je idealna za istraživanje bioraznolikosti, geologije i inventarizaciju bez zadiranja u ekosustav Parka. Prema najavama, Centar će služiti i za prezentiranje Parka, kao edukacijski centar, a u njemu će biti laboratoriji te prostorije za smještaj znanstvenika.

Inače, opći cilj projekta "Tehnološki centar drvne industrije Lepoglava" je stvaranje preduvjeta za održivu podršku razvoju konkurentnosti gospodarstva i za daljnji razvoj tehnološke infrastrukture u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a projektom se planira uspostaviti centar izvrsnosti drvne industrije s konačnom namjenom podizanja konkurentnosti drvne industrije, ponajprije u regiji, a indirektno i cijele Hrvatske na globalnom tržištu. Vrijednost projekta u 2014. godini je 1.850.000,00 kn, dok je indikativna vrijednost projekta 60.000.000,00 kuna.

Projektom "Centar bioraznolikosti Zagorski Bregi" želi se očuvati bioraznolikost i zaštita ekosustava, staništa i vrsta Parka prirode Hrvatsko zagorje kroz izgradnju "zelene" potporne infrastrukture, a doprijet će ostvarivanju ciljeva navedenih u Strategiji i akcijskom planu zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske. Na regionalnoj razini projekt se rasprostire na dvije županije i ima direktan utjecaj na ostvarivanje njihovih razvojnih ciljeva. Procijenjena vrijednost projekta u 2014. iznosi 500.000,00 kn, a indikativna vrijednost 23.000.000,00 kuna.

Komentari