PUTEM ARBORETUM OPEKE..

Varaždinska županija obilježava nacionalni Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.05.2018. 18:49

Zadnja izmjena: 12.05.2018. 18:49

Od ponedjeljka 14. do petka 18. svibnja, obilježiti će se VIII. nacionalni Tjedan botaničkih vrtova, arbotretuma i botaničkih zbirki, a Varaždinska županija od samog je početka obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki putem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Srednje škole „Arboretum Opeka“ uključena u njegovu organizaciju.

- Činjenica je da je naš arboretum jedan od najvažnijih i najljepših arboretuma u Republici Hrvatskoj. Naša prirodna baština zaslužuje da joj se posveti posebna pažnja i stavi naglasak na njezino očuvanje. Upravo iz tog razloga važna je činjenica da će Varaždinska županija prijaviti projekt Centar kompetencija u poljoprivredi (hortikultura) upravo ovdje. Ovaj projekt vrijedan je 5 milijuna eura, a u sklopu kojeg se, uz glavnu funkciju škole i osnivanje Centra kompetencija iz područja hortikulture planira i obnova dvorca te arboretuma Opeka. Arboretum je naš biser i trebamo to znati iskoristiti ali i sačuvati – naglasila je Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije.

- Županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj - Arboretumu Opeka – naglasila je Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Varaždinske županije.

Koordinatorica ovog projekta je Tihana Dvorski Kralj, koja je u ime Srednje škole Arboretum Opeka Marčan pozvala sve žitelje širom Varaždinske županije da dođu u posjetu te da se pridruže radionicama.

U razdoblju od 14. do 18. svibnja širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti...) za školsku djecu i javnost.

 

Komentari