Varaždinske medicinske sestre radit će više, za manje novca?

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 03.07.2014. 14:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Dina Vinceković

Prošlog tjedna medicinske sestre i tehničari zaposleni u Općoj bolnici Varaždin dobili su na potpis nove ugovore u radu. Kako neslužbeno doznajemo, u njima nisu definirane plaće, ali su smanjeni iznosi putnih troškova...

Prema riječima Vlaste Vuković Hoić iz sindikata medicinskih sestara, već sada je evidentno da su u ugovorima (dalje UOR) primijenjeni i nevažeći pravni propisi.

- Pravu sliku tek utvrđujemo jer nam se kolegice i kolege svakodnevno javljaju. Točno je da je nastala „frka“, stoga smo savjetovali ljudima da ne žure s potpisivanjem. Naime, nove UOR medicinske sestre i tehničari moraju potpisati u roku 7 dana. Pravno gledano, ukoliko to ne učine, slijedeći korak poslodavca može biti njegov otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora – pojasnila je Vuković Hoić koja se nada kako će se stvar riješiti bez otkaza.

- Najgore je kada se izgubi nešto što si imao, a to se sada dešava. Reorganizacijom je došlo do objedinjavanja pojedinih odjela u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku te će neminovno dio bolničkih zaposlenika ostati bez tzv. položajnog dodatka – ističe sindikalistica.

Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj OB Varaždin tvrdi kako je sve napravljeno po ZOR-u i uredbi Vlade kojom je uvedena nova sistematizacija radnih mjesta u svim županijskim bolnicama. Na naše pitanje o sudbini zaposlenika koji odbiju potpisati novi ugovor o radu, kratko je odgovorio: „Nemaju razloga da ne potpišu“!

- Većina je medicinskih sestara i tehničara već potpisala ugovore. Ovih dana učinit će to i zaposlenici koji su na bolovanju ili koriste godišnji odmor. Plaće im neće biti smanjene ukoliko nisu ostali bez položajnih i drugih dodataka – ustvrdio je Smoljanec.

Varaždinske medicinske sestre i tehničari pravu će istinu znati tek 15. srpnja, kada će im biti isplaćene plaće za lipanj. Ali njih ne muči isključivo materijalna strana priče.

- Prema odredbama tih novih ugovora, poslodavac nas u bilo koje vrijeme može premjestiti na drugo radno mjesto, sukladno struci. Pojednostavljeno, svi medicinski tehničari i sestre moraju znati sve raditi. Jedino liječnici, kojima smo „desna ruka“, smiju biti specijalizirani i raditi na određenim odjelima – buni se medicinsko osoblje.

Komentari