Varaždinske Toplice: Optužbe letjele na sve strane, prekinuta sjednica Gradskog vijeća

galerija-images/toplice vijece studeni 2014

Objavljeno: 05.11.2014. 21:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Optužbe, kritike, podmetanja, povišeni tonovi, prozivanja i laži kratak su rezime večerašnje sjednice topličkog Gradskog vijeća.

Sjednica je započela pod vodstvom zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Dragutina Šarca s obzirom na to da je, sada već bivši predsjednik Gradskog vijeća, Petar Ratković tijekom današnjeg dana podnio ostavku na tu funkciju.

Danas oko 14 sati dobili smo pismenu ostavku Petra Ratkovića na funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Kako je navedeno u obrazloženju ostavke, podnio ju je iz osobnih razloga. Ono što vam mogu reći jest da mu je dosta prozivanja, laži, uvreda i svađa s oporbenim vijećnicima. Ipak, Ratković će i dalje ostati Gradski vijećnik – saznali smo od topličke gradonačelnice Goranke Štefanić tijekom stanke na današnjoj sjednici.

Nakon aktualnog sata, koji je prošao u relativno mirnoj raspravi i s konstruktivnim pitanjima, odgovorima i prijedlozima te šest točaka dnevnog reda, na raspravu je došla sedma točka dnevnog reda Prijedlog razrješenja s mjesta dopredsjednika Gradskog vijeća.

Kao što je to i običaj na topličkim sjednicama Gradskog vijeća, oporba nije birala riječi. Iako su HDZ i HSLS zatražili smjenu dosadašnjih predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća, prijedlog za nove osobe na toj funkciji nisu imali.

Prvi na redu za smjenu bio je dopredsjednik Gradskog vijeća Dragutin Šarec. Iako mu je ovo bila prva sjednica koju je vodio, Franjo Prstec iz redova HDZ-a zamjerio mu je što je tijekom tekuće sjednice imao dvije povrede poslovnika. HSLS-ovac Mato Halužan krivca za smjenu Šarca i Ratkovića vidio je u gradonačelnici Štefanić.

Za ovu situaciju odgovorna je gradonačelnica. Nudili smo vam ruku suradnje, no sve je ostalo na obećanjima. Vodili smo jako žestoke rasprave oko ove situacije, no nije urodilo plodom. Mi nismo nikoga predložili za predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća, jer smo htjeli da gradonačelnica Štefanić predloži osobu iz oporbe za koju smatra da s njom može surađivati – napomenuo je nekoliko puta Halužan tijekom rasprave.

Štefanić mu je jasno odgovorila da se uopće ne osjeća krivom za ono za što ju optužuje.

Ja se uopće ne osjećam krivom. Ako ste vi nekog rušili i smijenili, znači da imate za to razlog, ali onda imate i svoju osobu koja će vaše ideje na toj funkciji zastupati. Ja ne mogu predlagati novog predsjednika Gradskog vijeća jer nisam ja tražila njegovu smjenu. Zahtjev za smjenama potpisali su HDZ i HSLS, očito bez ikakvog razloga – istaknula je Štefanić dodajući kako se oporba u Gradskom vijeću bavi politikanstvom kojim se u Gradsko vijeće i rad Grada želi unijeti nemir.

Teške riječi pale su kad se u raspravu umiješao HDZ-ovac Prstec. Njegov modus operandi bile su prozivke, etiketiranje, provociranje ne samo gradonačelnice Štefanić i njenog zamjenika Nedjeljka Mihalića, već i vijećnika Damira Mihalića te zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Dragutina Šarca. Kasnije je Prstec dajući izjavu za novinare rekao kako Toplice nisu nikad imale goru vlast, a nekoliko je puta promijenio verziju priče oko toga zašto HDZ i HSLS nisu nikog predložili za novog predsjednika Gradskog vijeća.

Nakon gotovo jednosatne rasprave tko je kriv, zašto se koga smjenjuje, tko koga zapošljava, tko je državi dužan porez, a tko pošteno radi svoj posao, većinom glasova smijenjen je dopredsjednik Gradskog vijeća Dragutin Šarec te je sjednica prekinuta s obzirom na to da ju nema više tko voditi.

Umjesto ovih političkih prepucavanja, trebali bismo raditi na projektima, dogovarati suradnje, trošiti vrijeme i novac na boljitak našeg grada i pripadajućih naselja. Ovo su čiste provokacije oporbe koja je vidjela da se nakon dvadeset godina što su oni bili na vlasti, u gradu počelo nešto dobro raditi. Sad žele rušiti nas jer dobro radimo – bila je oštra gradonačelnica Štefanić nakon sjednice.

Hoće li u topličkom Gradskom vijeću doći do prijevremenih izbora pokazat će se vrlo skoro. Državna uprava treba u roku od 30 dana sazvati novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo izabrati predsjedništvo. Sada je studeni, krajem godine izglasava se proračun, a ukoliko Gradsko vijeće neće moći funkcionirati mogli bi se izazvati i prijevremeni izbori za izvršnu vlast.

Umjesto intenzivnog rada na projektima koji bi Varaždinskim Toplicama trebali donijeti prosperitet u razvoju medicinskog i rekreativnog turizma, pojedinci ponovno miješaju lončiće.

Naposljetku, moglo bi biti kao u Krležinoj pjesmi „Noć u provinciji“ – psi laju, a karavana prolazi…

{gallery}toplice vijece studeni 2014{/gallery}

Komentari