Varaždinski e-beskućnici uče kako surfati po netu i pisati u Wordu

Objavljeno: 14.09.2012. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Andrej Švoger / VT

Iako nemaju krova nad glavom, varaždinski beskućnici hrabro se suočavaju sa teškim životnim izazovima i ne žele se samo tako predati.

Njih 16 redoviti su korisnici prenoćišta za beskućnike udruge „Novi put“ u Vodnikovoj ulici u Varaždinu gdje je nedavno pokrenut i informatički tečaj za korisnike prenoćišta.

- Cilj nam je bio angažirati naše korisnike i potaknuti ih na učenje i doškolovanje. U suradnji s varaždinskim uredom Zavoda za zapošljavanje, u sklopu javnih radova zaposlili smo jednog čovjeka koji je po struci tehničar za računalstvo i tako je priča krenula. Od nedavno s njim radi devet korisnika koji osam sati na dan uče osnove rada na računalu, osnovne programe i kako se koristiti internetom - ističe predsjednik udruge „Novi put“ Nikola Dugandžić.

Korisnicima koji su upisali tečaj, osim što imaju priliku naučiti kako napisati molbu za posao i kako im internet može pomoći u pronalasku posla, pruža se i prilika da cijeli dan provedu u prenoćištu, koje je inače otvoreno samo u noćnim satima.

S korisnicima prenoćišta svakodnevno radi Zlatko Kreš, tehničar za računalstvo po struci, koji ističe da su njegovi učenici tečaj shvatili izuzetno ozbiljno i pokazuju veliki interes.

- Lako mi je raditi jer ljudi žele učiti. Svi koncentrirano prate nastavu, postavljaju pitanja o svemu što ih zanima i redovito pišu domaće zadaće i uče. Baš je pravi gušt raditi s takvim učenicima - ističe Kreš, koji je na javnim radovima u prenoćištu za beskućnike zaposlen do Nove godine.

Da je nastava vrlo aktivna i da se puno i kvalitetno uči, potvrđuje i jedan stariji korisnik prenoćišta koji naglašava da se brzo i lako odlučio upisati tečaj, jer je svako znanje dobro došlo.

- Čovjek uči dok je živ i nikad ne znaš kad će ti znanje o računalima i internetu zatrebati. Ako ništa drugo, barem ću naučiti kako se dopisivati s djevojkama preko interneta - naglašava.

U udruzi „Novi put“ naglašavaju i da bi projekt mogao biti i još uspješnij,i ali im je za to potrebna informatička oprema i repromaterijal. Pozivaju zato sve ljude dobre volje da im doniraju stara računala, pa čak i ako su pokvarena, jer su ih spremni i sami popravljati.

- Općenito donacije u zadnje vrijeme sporo dolaze pa pozivam ljude dobre volje da malo razmisle o tome - ističe Dugandžić.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari